Skip to main content

ABD’den Ortadoğu’ya B-52 bombardıman uçağı takviyesi

ABD’den Ortadoğu’ya B-52 bombardıman uçağı takviyesi
ABD Savunma Bakanlığı, North Dakota Askeri Üssü’nden Ortadoğu’ya B-52 bombardıman uçağı gönderildiğini duyurdu.
posted onNovember 22, 2020
nocomment

ABD Başkanı Donald Trump’ın kısa bir süre önce Irak ve Afganistan’daki ABD askerlerini çekeceklerine dair açıklamasının ardından, ABD ordusu geçtiğimiz saatlerde Ortadoğu’ya B-52 bombardıman uçağı gönderdi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, B-52’yi Ortadoğu’ya göndermedeki amacın “düşmanlara cevap vermek, dostları da korumak” olduğu belirtildi.

Uçağın North Dakota Askeri Üssü’nden Ortadoğu’ya gönderildiğinin kaydedildiği açıklamada, B-52’nin Ortadoğu’nun hangi bölgesine gönderildiği bilgisi paylaşılmadı.

CENTCOM geçtiğimiz yıl da Ortadoğu’ya B-52 gönderdiğini duyurmuştu.

B52’lerin önemi 

İlk kez 1952 yılında üretilen ve sürekli geliştirilen B-52'ler ABD'nin gücünün bir sembolü haline geldi.

ABD’nin stratejik savaş uçaklarının başında gelen B-52, 70 tonluk silah ve patlayıcı kapasitesine sahip olmasıyla biliniyor.

9’u sol kanadında, 9’u da sağ kanadında olmak üzere, 18 adet dışarda bomba ve füze taşıyabilen B-52 Bomber, içinde ise 27 adet bu silahlara yer verebiliyor.

Tam kapasiteyle dolu B-52'de toplamda 45 adet füze olabiliyor.

ABD Savunma Bakan Vekili Christopher Miller, geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Irak’taki asker sayısını 2500’e Afganistan’daki asker sayısını da aynı rakama düşüreceğini açıklamıştı.