Skip to main content

Pompeo: İran rejimi rotasını değiştirmedikçe marjinalleşmeye devam edecek

Pompeo: İran rejimi rotasını değiştirmedikçe marjinalleşmeye devam edecek
Ortadoğu ve Avrupa turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kudüs’ta İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Bahreyn Dışişleri Bakanı el-Zayani ile bir araya geldi. Pompeo İran rejiminin mevcut rotasını değiştirmediği takdirde marjinalleşmeye devam edeceğini söyledi.
posted onNovember 19, 2020
nocomment

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid el Zayani ile Kudüs´te yaptığı üçlü görüşme ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, İsrail ile Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan normalleşme anlaşmalarının İran İslam Cumhuriyeti gibi kötü niyetli devletlerin bölgedeki nüfuslarını azaltacağını ve giderek daha izole hale getireceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşhid El-Zayani Kudüs'te düzenlenen ve İbrahim Anlaşması'nı ilerletmeyi amaçlayan tören öncesinde yaptıkları açıklamalarda, İsrail, BAE ve Bahreyn arasında gerçekleştirilennormalleşme anlaşmalarının Ortadoğu'da dini özgürlükler ve barış için bir zafer olduğunu belirtti.

ABD’li bakan Pompeo, İsrail ile Bahreyn ve BAE arasında gerçekleşen normalleşme anlaşmalarının İran rejiminin Ortadoğu’daki otoritesini her zamankinden daha çok sarstığını ve İran rejiminin daha marjinal bir konuma sokacağını söyledi.

Pompeo, İran rejiminin izlediği rotasını değiştirmediği takdirde marjinalleşmeye devam edeceğini vurguladı.

Pompeo, İsrail ile Bahreyn ve BAE arasında imzalanan anlaşmalara atıfta bulunarak, “Bu anlaşmalar tüm dünya için önemli, dünyayı dolaşırken hiç beklemediğiniz ülkeler Bahreyn, BAE ve İsrail'in birlikte yapacakları çalışmalardan dolayı memnun olduklarını ifade ettiler. Bu anlaşmalar ticaret ve ekonomik kalkınma için harika fırsatlar yaratacak. Ayrıca dini özgürlüğü de arttıracak. Müslümanlar, Abu Dabi ve Manama'dan yapılacak yeni uçuşlar sayesinde Mescid-i Aksa'da daha kolay namaz kılabilecekler. Bu anlaşmalar da İran gibi kötü niyetli devletlerin bölgede etkilerini azaltacak ve böylece her zamankinden daha izole olacaklar” değerlendirmesinde bulundu.

Pompeo, normalleşme anlaşmalarının Ortadoğu'nun geleceği, barış, güvenlik ve refah için ortak bir çalışma olduğunu sözlerine ekledi.

Ortak basın toplantısında Bahreyn Dışişleri Bakanı El-Zayani de “Toplantılar boyunca, hedeflediğimiz İsrail-Bahreyn ilişkileri tüm Ortadoğu için barışa giden yolu açacak. Ticaret, yatırım, girişimcilik, turizm, bankacılık, sağlık, eğitim, iletişim, teknoloji ve inovasyon gibi alanlara odaklanmayı hedefliyoruz” dedi.

El-Zayani, Netanyahu ve Pompeo’ya teşekkür ederek, “İsrail'e ilk tarihi ziyaretimi yapmak benim için gurur verici” dedi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise konuşmasında, “Altı haftada üç barış anlaşması yapıldı. Bundan daha iyisinin olacağını sanmıyorum. Bu, Bahreyn’in İsrail Devleti'ne yaptığı ilk resmi bakanlık ziyaretiydi. İki ülke arasındaki ve bölgedeki barış yolunda önemli ilerlemeler kaydedildi. İsrail ve Bahreyn arasındaki anlaşma barış, karşılıklı takdir ve ortak çıkarlar üzerine kuruldu. Her iki devlet için de son derece güçlü bir ekonomi ve barış ortamı sağlayacağız” ifadelerinde kullandı.

Bahreyn ve BAE, ABD arabuluculuğunda 15 Eylül'de Beyaz Saray'da imzaladıkları tarihi anlaşma ile İsrail ile resmi ilişkiler kurma kararı almışlardı.

Bahreyn ve BAE’nin İsrail ile yaptıkları bu anlaşmalar, özellikle İran rejimi ve Türk devletinin tepkisine neden olmuştu.