Skip to main content

Avrupa’dan ABD’ye yeni bir Transatlantik Anlaşma’ya dönüş çağrısı

Avrupa’dan ABD’ye yeni bir Transatlantik Anlaşma’ya dönüş çağrısı
Fransa ile Almanya, ABD’de yeni başkan seçilen Joe Biden'ı İran rejiminin nükleer programı ve Türk devletine karşı Transatlantik Birliği güçlendirmeye çağırdı.
posted onNovember 17, 2020
nocomment

Avrupa Birliği (AB) Donald Trump döneminde kötüleşen transatlantik ilişkilerin canlandırılmasını hedefliyor. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian, Fransız Le Monde, Alman Die Welt ve Amerikan Washington Post gazetesinde yayınlanan ortak makalede AB-ABD ilişkilerinin geleceğiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa ve ABD arasında yeni bir transatlantik anlaşma

“Avrupa ve ABD birlikte yeni bir transatlantik anlaşma icat etmeli” Avrupalı liderler, “Joe Biden'in seçilmesi, otokratlar ve uluslararası düzene veya bölgesel dengelere aykırı olarak güçlerini savunmak isteyen ülkeler karşısında Transatlantik Birlik’in güçlendirilmesinin yolunu açıyor” ifadelerini kullandı.

Trump’ın 2018'de transatlantik ilişkilerde büyük bir çatlak oluşturarak, İran nükleer anlaşmasından çekilme kararına atıfta bulunan Avrupalı bakanlar, “onarılması gereken çok şey var” dedi.

ABD'ye İran rejimine yönelik ortak bir yaklaşıma geri dönme çağrısı

İran rejiminin içerde muhalif güçlere ve özellikle de Kürtlere yönelik gayrı insani uygulamalarını görmemezlikten gelme alışkanlığını devam ettirmekte ısrar eden Avrupalı ülkelerin duruşuna paralel bir duruş sergileyen Jean-Yves Le Drian ve Heiko Maas, “ABD'yi İran'a yönelik ortak bir yaklaşıma geri dönmeye çağırıyoruz, böylece birlikte İran nükleer programının yalnızca barışçıl amaçlara yönelik olmasını ve bu ülkenin karşılaştığı diğer zorluklara yanıt vermesini sağlayabiliyoruz” dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, ABD başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden'a Donald Trump sonrası 'ilişkilerde yeni sayfa açalım' mesajı göndermişti.