Skip to main content

İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs’tan askeri ve ekonomik işbirliği anlaşması

İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs’tan askeri ve ekonomik işbirliği anlaşması
İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti, üç ülke arasında askeri ve ekonomik işbirliğinin yoğunlaştırılmasını öngören bir anlaşma imzaladı.
posted onNovember 13, 2020
nocomment

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz,  Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi Savunma Bakanı Charalambos Petrides, üç ülke arasındaki askeri işbirliğinin yoğunlaştırılmasını öngören bir anlaşmaya vardı.

Kıbrıs’ta bir araya gelen üç bakan, bu işbirliğinin ülkelerindeki silahlı kuvvetleri daha hazırlıklı bir durumda tutacağını, daha fazla iş fırsatı yaratmaya yardımcı olacağını ve gerilimlerle dolu bir bölgede güvenliği artıracağını vurguladı.

Times of Israel gazetesine göre Gantz, “Savunma yeteneklerimizi geliştirmek ve üç ülkenin ekonomilerine binlerce iş fırsatı sağlamak için endüstriyel işbirliğini büyük ölçekte geliştirme konusunda anlaşmaya varıldı” dedi.

ABD’yi işbirliğinin kapsamına alma talebi

Yunan Bakan Panagiotopoulos ise, Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs Cumhuriyeti silahlı kuvvetlerinin, ortak eğitim programları, istihbarat paylaşımı ve siber güvenlik yoluyla birlikte daha verimli çalışacağını söyledi.

Panagiotopoulos ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nden mevkidaşı Charalambos Petrides, üç ülkenin ortaklığını, Doğu Akdeniz’deki varlığı ile bölgesel istikrarın sağlanması için özel önem taşıyan ABD gibi diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletmek istediklerini belirtti.