Skip to main content

İran riyalinde rekor düşüş

İran riyalinde rekor düşüş
İran rejimi Merkez Bankası Başkanı Abdulnasir Hemmati, ABD’nin son açıkladığı yaptırımları görmezden gelip pratik etkilerini küçümsese de İran riyali Cumartesi günü 1 ABD doları karşısında 304.300 seviyesine inerek düşüş rekoru kırdı.
posted onOctober 12, 2020
nocomment

Ekonomisi ABD’nin uyguladığı ağır ekonomik yaptırımlar ve yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle tarihinin en büyük kriziyle yüz yüze kalan İran İslam Cumhuriyeti’nin para birimi riyal de tarihinin en büyük düşüşü yaşanıyor. İran riyali Cumartesi günü 1 ABD doları karşısında 304.300 seviyesine inerek düşüş rekoru kırdı.

Ekonomi gündemli haber sunan Bonbast.com'a göre dolar, Cuma günü 295.940'dan gayri resmi piyasada 304.300 riyale kadar alıcı buldu.

Anlık döviz kurlarını veren donya-e-Eqtesad ise Cuma günü kurunda 1 ABD dolarının 6.000 riyal yükselerek 303.300 olduğu haberini paylaştı.

ABD yatırımları, Coronavirüs salgını ve petrol fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle İran rejiminin içine düştüğü ekonomik krizi derinleşirken para birimi riyal, 2020'de değerinin yaklaşık% 56'sını kaybetti.

Çoğunlukla devlet destekli gıda ve ilaç ithalatında kullanılan resmi döviz kuru, 1 dolar karşısında 42.000 riyale düştü.

ABD yönetimi, ABD seçimleri öncesi Tahran üzerindeki baskısını artırarak Perşembe günü İran rejiminin finans sektörüne yönelik yeni yaptırımlar açıkladı. Washington, 18 İran bankasına yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Ekonomi analistleri, 18 İran bankasına uygulanacak yaptırımların Avrupalı ​​ve diğer yabancı bankaları izin verilen insani işlemler için bile İran rejimiyle çalışmaktan caydırabileceğini söyledi.

Hemmati: Merkez Bankası özel sektörle çalışmaya devam edecek

iran bursasi

 

İran rejimi Merkez Bankası Başkanı Abdulnasir Hemmati, ABD’nin son açıkladığı yaptırımları görmezden gelip pratik etkilerini küçümsese de, yaptırımların etkisi dolar-riyal kuru cinsinde kendini gösterdi.

ABD’nin yaptırım listesine aldığı bankaların İran rejiminin gıda ve ilaç ticareti için kaynak aktarımından sorumlu olduğunu belirten Himmeti, yaptırımlar nedeniyle önceki aylarda gıda ve ilaç temininde büyük zorluklar yaşadıklarını ancak Merkez Bankasının ihtiyaç duyulan gıda ve ilaçların temini için özel sektörle birlikte çalışmaya devam edeceğini söyledi.

İran rejimi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise rejim Merkez Bankası, İran’daki diğer bankalar ve iş adamlarının çabalarıyla "özel yöntemler" kullanarak şu ana kadar gıda ve ilaç temini konusunda sorun yaşanmasına izin vermediklerini belirterek ABD'nin bu hamlesinin uluslararası hukuk ve sözleşmelere aykırı olduğunu savundu.