Skip to main content

Ankara’yı kızdıracak hamle: BAE resmen ABD’den F-35 talep etti

Ankara’yı kızdıracak hamle: BAE resmen ABD’den F-35 talep etti
İsrail ile normalleşme anlaşması imzalaması ardından Birleşik Arap Emirlikleri’nin ABD’nin Türk devletini projesinden çıkardığı F-35 savaş uçaklarını satın almak için Washington’a resmi başvuruda bulunduğu bildirildi.
posted onSeptember 27, 2020
nocomment

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), F-35 savaş uçaklarını satın almak için ABD yönetimine resmi başvuruda bulunduğu bildirildi.

BAE’nin F-35’leri satın alma talebinin, ABD’nin, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini satın almasından dolayı Türk devleti F-35 projesinden çıkarmasının ardından gelmesi dikkat çekti.

Bloomberg'in adı açıklanmayan Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, BAE'nin İsrail'le anlaşmadan bir hafta sonra söz konusu başvurusunu resmen ilettiği kaydedildi.

Habere göre, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, potansiyel silah satışlarına ilişkin açıklama yapmaktan kaçınırken, BAE’nin bölgede İsrail'in silah kapasite üstünlüğünün korunacağı konusunda ABD’li yetkililere güvence verdiğine atıf yapıldı.

ABD Başkanı Donald Trump ile Başdanışmanı ve damadı Jared Kushner, BAE'ye F-35 savaş uçaklarının satışına yeşil ışık yakan açıklamalar yapmış, İsrail ise söz konusu satış ihtimalinden bölgede kendisinde bulunan gelişmiş silah kapasitesi riski nedeniyle rahatsız olduğunu bildirmişti.

İsrail BAE ve Bahreyn ile ABD Başkanı Donald Trump’ın ara buluculuğunda Beyaz Saray'da gerçekleştirilen törenle normalleşme anlaşması imzalamıştı.