Skip to main content

İran rejiminden ABD’ye tutuklu takası teklifi

İran rejiminden ABD’ye tutuklu takası teklifi
İran rejimi Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İran rejiminin ABD ile tutuklu değişimine hazır olduğunu ve tüm tutukluları değişebileceğini söyledi. Zarif, Kasım Süleymani dosyasının ise kapanmadığını ifade etti.
posted onSeptember 22, 2020
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, New York merkezli Dış İlişkiler Konseyi'nde video konferans yoluyla düzenlenen etkinliğe katıldı. Etkinlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zarif ABD’ye pazarlık önerisinde bulundu.

Zarif, ABD'nin 2018'de İran rejimi ile nükleer anlaşmadan çekilip rejime karşı ağır ekonomik yaptırımları devreye koymasının İran rejimini milyarlarca dolar zarara soktuğunu kabul etti.

ABD'den bu zararı tazmin etmesini isteyen Zarif, Trump yönetimi ile nükleer anlaşmayı yeniden müzakere etmeyeceklerini sözlerine ekledi.

Tutuklu takası teklifi

İran rejiminin ABD ile tutuklu takasına hazır olduğunu ve tüm tutukluları değişebileceğini söyleyen Zarif, Ocak ayında ABD tarafından Bağdat'ta öldürülen İran rejimi Devrim Muhafızları’na (Pasdaran) bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani dosyasının ise kapanmadığını söyledi. Zarif, “Bir tehditte bulunmuyorum ama bu sayfa kapanmadı” diyerek üstü örtülü bir tehditte bulundu.

Washington yönetimi İran rejiminden, uzun zamandır İran’da haksız gerekçelerle tutuklanan bir çok Amerikan vatandaşını talep ediyor. Bunlar arasında baba ve oğul Baquer ve Siamak Namazi gibi tanınmış kişiler de var.

Geçtiğimiz Haziran ayında ABD deniz kuvvetlerinin eski bir askeri Michael White, iki ülke arasındaki bir anlaşma çerçevesinde İran rejimi tarafından serbest bırakılmıştı. ABD ise bunun karşılığında çifte vatandaşlığı olan İranlı doktor Majid Tahiri'nin İran'a dönmesine izin vermişti.

Zarif’in tutuklu takası teklifinin ABD’nin İran rejimine yönelik süresi sona eren Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunun BM Güvenlik Konseyi onayı olmadan da yeniden sürdürüleceğini duyurması ardından gelmesi dikkat çekti.