Skip to main content

İran rejimi muhaliflere ait toplu mezarları yıkıyor

İran rejimi muhaliflere ait toplu mezarları yıkıyor
İran rejiminin 1980’lerde Humeyni’nin doğrudan emriyle idam ettiği siyasi tutsaklara ait toplu mezarları yıktığı ortaya çıktı. İran rejiminin bu gayrı ahlaki eylemiyle ilgili BM, Af Örgütü ve diğer uluslararası kuruluşlara çağrı yapıldı.
posted onSeptember 16, 2020
nocomment

İran Halk Mücahitleri Örgütü'ne bağlı Ulusal Direniş Konseyi (NCRI), İran İslam Cumhuriyeti’nin 1980'lerde İran'ın güneybatısındaki Ahvaz'da infaz ettiği siyasi tutsakların gömülü olduğu toplu mezarların İran rejim yetkilileri tarafından yıkılmaya başlandığını bildirdi.

NCRI açıklamasında İran rejim yetkililerinin Ahvaz eyaletinin Badadşahr bölgesinde bir otoyol inşa etme bahanesiyle muhaliflere ait toplu mezarları yıktığı belirtildi.

Birer nüshası Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi, Uluslararası Af Örgütü ve diğer bazı ilgili uluslararası kuruluşlara da gönderildiği bildirilen açıklamada, İran rejiminin bu gayrı ahlaki eyleminin önlenmesi için acil tedbir alınması çağrısında bulunuldu.

İran rejimi, daha önce de muhaliflerin gömülü bulunduğu bazı toplu mezarları yıkmış, bu eylemleri sert tepkilere neden olmuştu.

İran rejimi, 1980'lerin başından beri ve özellikle 1988'de, İran ve Doğu Kürdistan’ın (Rojhelat) farklı kentlerinde binlerce siyasi tutsağı, devrim lideri Ayetullah Humeyni'nin doğrudan emriyle infaz etmişti ve bu kişileri toplu mezarlara gömmüştü.

Ehwaz