Skip to main content

Türk devleti-İran rejimi İşbirliği Konseyi Toplantısı: Kürtlere karşı ortak mücadele

Türk devleti-İran rejimi İşbirliği Konseyi Toplantısı: Kürtlere karşı ortak mücadele
Türk devleti ile İran rejimi arasındaki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Altıncı Toplantısı gerçekleşti. Toplantı sonrası yayımlanan ortak bildiride Kürt silahlı güçlerine ve özellikle PKK ve PJAK’a karşı ortak mücadele yürütülmesi ve PKK ve PJAK’a karşı ortak operasyonlar gerçekleştirilmesinin her iki devletin sorumluluğunda olduğu vurgulandı.
posted onSeptember 9, 2020
nocomment

Türk devleti ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Altıncı Toplantısı gerçekleşti. Toplantı sonrası yayımlanan ortak bildiride Kürt silahlı güçlerine ve özellikle PKK ve PJAK’a karşı ortak mücadele yürütülmesi gerekliliği savunularak PKK ve PJAK’a karşı ortak operasyonlar gerçekleştirilmesinin her iki devletin sorumluluğunda olduğu vurgulandı.

Video konferans aracılığıyla gerçekleştirilen toplantıda Türk devleti ve İran rejimi Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ile Hasan Ruhani, iki devletin dışişleri, içişleri, sanayi ve diğer bakanları katıldı.

Türk devleti ile İran rejimi arasındaki ikili ticaret hacmindeki azalmanın tersine çevrilmesi için yeni ekonomik işbirliği alanlarının geliştirilmesi taahhütlerinin yinelendiği bildiride Türk devleti ve İran rejiminin güvenliğine tehdit oluşturan PKK, PJAK ve diğer bazı örgütlere karşı mevcut işbirliği mekanizmalarından tam olarak istifade etme gerekliliği vurgulandı.

Bildiride, PKK ve PJAK’a karşı sonuç odaklı işbirliği amacıyla, ortak operasyonlar dahil, eşgüdüm içinde adım atmanın her iki devletin sorumluluğunda olduğunu ifade edildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2231 sayılı kararı ile nükleer anlaşma kapsamında onaylanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (KOEP) muhafazasının savunulduğu bildiride, Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasının her iki devletin çıkarına olduğu belirtildi.

İsrail-Filistin ihtilafıyla ilgili hem Türk devleti hem de İran rejiminin başkenti Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin Devletinin kurulmasını desteklediklerinin belirtildiği bildiride üçüncü ülkelerin sorunu daha da derinleştirdiği ifade edildi.