Skip to main content

Ruhani’nin yardımcısı: Bir damla petrol satmamıza izin verilmiyor

Ruhani’nin yardımcısı: Bir damla petrol satmamıza izin verilmiyor
İran rejimi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Yardımcısı Muhammed Bakir Nobaxti, İran rejimine uygulanan yaptırımlardan dolayı rejimin bir damla petrol satmasına izin verilmediğini söyledi. Nobaxti, İran’ın önünde zor bir yıl olduğunu belirtti.
posted onSeptember 5, 2020
nocomment

ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi ardından uyguladığı ağır ekonomik yaptırımlardan dolayı büyük bir ekonomik kriz yaşayan İran İslam Cumhuriyeti, krizin büyüklüğünü itiraf etti.

İran rejimi Program ve Bütçe Örgütü Başkanı Muhammed Bakir Nobaxti, ABD’nin İran rejimine uyguladığı ekonomik yaptırımlar ile rejimin bir damla petrol satmasına bile izin verilmediğini söyledi.

Aynı zamanda İran rejimi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Yardımcısı olan Muhammed Bakir Nobaxti, Hamedan eyaletinde düzenlenen bir toplantıda İran rejimine yönelik ABD’nin uyguladığı uluslararası ekonomik yaptırımlara atıfta bulunarak, İran rejiminin bir damla petrol satmasına dahi izin verilmediğini söyledi.

Gıda ve ilaç karşılığında İran rejiminin petrol satışına izin verilmesi gerektiğini ifade eden Nobaxti, artık buna da izin verilmediğini ve en ağır yaptırım aşamasının da bu aşama olduğunu vurguladı.

Gıda ve ilaç karşılığında artık bir damla petrol bile satamadıklarını dile getiren Nobaxti, gıda ve ilaç karşılığında  petrol satılsa bile ABD’nin baskılarından dolayı sattıkları petrolün parasını alamadıklarını söyledi.

Başta dini lideri Ali Hamaney olmak üzere bütün yetkilileri, İran rejiminin önünde zor bir yıl olduğunu bildiğini sözlerine ekleyen Nobaxti daha önce, hükümetin yaptırımlar nedeniyle bütçeyi finanse etmek için petrol satmakta zorlandığını ancak bu yıl beklenen petrol gelirlerinin yalnızca% 6'sının elde edildiğini belirtti.

İran rejimi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de yaşanan ekonomik krizle mücadele kapsamında İran rejiminin sınırlı kaynakları olduğunu dolayısıyla rejimin tarihinin en zor durumuyla karşı karşıya olduğu açıklamasında bulunmuştu.

Donald Trump’ın başkan seçilmesi ardından Washington yönetimi, İran rejimiyle imzalanan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilme kararı almış ardından İran rejimine yönelik ağır ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.

ABD, yaptırımlar çerçevesinde İran rejiminden petrol satın alan uluslararası şirketlere bu satın alma işlemlerini durdurmaları, aksi halde onların da yaptırımlara maruz kalacağı uyarısında bulunmuş, başta Çin ve Japon olmak üzere söz konusu şirketler İran rejiminden petrol satın alma işlemlerini durdurmuştu.