Skip to main content

İran rejimi Suudilere karşı yine Husileri harekete geçirtti

İran rejimi Suudilere karşı yine Husileri harekete geçirtti
Yemen’deki içi savaşta resmi hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu güçleri, Suudi Arabistan’ın Abha Uluslararası Havaalanı ve Kızıldeniz’in güneyini hedef alan İran rejimi güdümlü Husi milislerine ait SİHA ve patlayıcı yüklü botu imha etiğini duyurdu.
posted onAugust 31, 2020
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti ile Arap ülkelerinin mücadele alanına dünüşmesinden dolayı iç savaşın yaşandığı Yemen’de resmi hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu güçleri, Suudi Arabistan’ın Abha Uluslararası Havaalanı ve Kızıldeniz’in güneyini hedef alan İran rejimi güdümlü Husi milislerine ait silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve patlayıcı yüklü botu imha etiğini duyurdu.

Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Turki el-Maliki, “Bu akşam, İran destekli terörist Husi milisleri tarafından kasıtlı ve planlı bir şekilde gönderilen ve her gün vatandaşlar ve farklı uyrukta ülke sakinlerinin bulunduğu binlerce sivil yolcunun geçtiği Abha Uluslararası Havaalanı’nı hedef alan SİHA düşürüldü. Engelleme ve imha etme operasyonunun sonucunda Abha Uluslararası Havaalanı’nın üzerine şarapnel parçaları düştü ancak sivil yolcular ya da havaalanı çalışanlarından herhangi biri zarar görmedi” ifadelerini kullandı.

Maliki “Arap Koalisyonu Deniz Kuvvetleri, akşam milislerin patlayıcı yüklü uzaktan kontrol edilebilen bir bot ile Kızıldeniz’in güneyinde düşmanca ve terör niteliğinde bir eylem yapma girişiminde bulunduğunu tespit etti. Husilerin Hudeyde kentinden gönderdiği bot, bölgesel ve uluslararası güvenliğe, seyrüsefer yollarına ve küresel ticarete karşı bir tehdit oluşturması hasebiyle imha edildi” dedi.

İran rejimi güdümündeki Husi milislerinin, balistik füzeleri, SİHA’ları ve uzaktan kontrol edilebilen patlayıcı yüklü botları göndermek için Hudeyde kentini kullandığını ifade eden Maliki, “Husiler uluslararası insan hakları hukukunu ve Hudeyde’de ateşkes yapılmasını kapsayan Stockholm Anlaşması’nın hükümlerini açık bir şekilde ihlal ederek denizlerde rastgele deniz mayınları yerleştiriyorlar” dedi.

Koalisyon Sözcüsü “Koalisyon liderliği, terörist Husi milisleri tarafından gerçekleştirilen bu terör eylemleri ve ahlaki taşkınlıklar karşısında sivillerin hayatını korumak ve bölgesel ile uluslararası güvenliği tehdit eden güçleri etkisiz hale getirip yok etmek için bu terörist milislere engel olmak üzere sert önlemler almaya devam edecek. Terör saldırısının planlanması ve eyleme dökülmesinden sorumlu terör unsurları, uluslararası insan hakları sözleşmeleri ile örf ve adet hukuk kurallarına göre hesaba çekilecek”  ifadelerini kullandı.

Arap ülkeleri ve Dünya İslam Birliği’nden kınama mesajları

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Dünya İslam Birliği (Rabita) İran reijimi güdümündeki Husi milislerinin Suudi Arabistan’daki Abha Uluslararası Havalimanı’nı SİHA’larla hedef alma girişimlerini kınadı.

BAE Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, sivillere yönelik bu terör eylemlerinde Suudi Arabistan ile tam bir dayanışma içinde olunduğu ifade edilirken, topraklarında yaşayanların güvenliğini korumak için aldığı tüm önlemlere verilen destek vurgulandı.

Bakanlığın açıklamasında, BAE’nin güvenliği ile Suudi Arabistan’ın güvenliğinin bölünmez bir bütün olduğuna dikkat çekilerek, Suudi Arabistan’ın karşı karşıya olduğu herhangi bir tehdit veya tehlikenin BAE’nin güvenlik ve istikrar sistemine bir tehdit olarak kabul edildiği belirtildi.

Bahreyn de, Husilerin saldırı girişimini kınadı. Bahreyn Dışişleri Bakanlığı, söz konusu saldırıyı sivillerin yaşamlarını hedef alan ve sivil tesisleri tahrip eden korkak bir terör eylemi olarak nitelendirerek, bunun uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlali olduğunu vurguladı.

Suudi Arabistan ile dayanışmanın ifade edildiği açıklamada saldırıyı engelleyen Arap Koalisyonu güçlerine övgüde de bulundu.

Öte yandan Rabita da İran rejimi destekli Husi milislerinin Abha Uluslararası Havalimanı’nı hedef alma girişimlerini kınadı.

Rabıta Genel Sekreteri Şeyh Dr. Muhammed el- İsa yaptığı açıklamada, bu tarz terörist saldırıların darbeci milislerinin köklü suç eğilimini yansıttığını belirterek bu durumun tahrifattan başka bir şey yaratmadığını ifade etti.