Skip to main content

Fransa Savunma Bakanı’nı ağırlayan Salih: Türkiye Irak’ın egemenliğini ihlal ediyor

Fransa Savunma Bakanı’nı ağırlayan Salih: Türkiye Irak’ın egemenliğini ihlal ediyor
Irak ve Kürdistan’da resmi temaslarda bulunmak amacıyla bölge ziyaretinde bulunan Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ile görüşmesinde konuşan Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Türk devletinin Başûr’a yönelik saldırılarıyla Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini söylei.
posted onAugust 27, 2020
nocomment

Irak’ın Kürt Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Türk devletinin PKK bahanesiyle Güney Kürdistan’ın (Başûr) Heftanin bölgesine yönelik sürdürdüğü işgal saldırılarıyla Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini söyledi.

Irak ve Kürdistan’da resmi temaslarda bulunmak amacıyla bölge ziyaretinde bulunan Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüştü.

Görüşmeyle ilgili Irak Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, Salih ve Parly’nin görüşmede, Fransa ile Irak arasındaki ikili ilişkileri ele aldığı belirtildi.

Açıklamaya göre görüşmede Türk devletinin Başur’a yönelik saldırılarına değinen Kürt Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Türk devletinin söz konusu askeri saldırılarla Irak'ın egemenliğini ihlal ettiğini belirtti.

Türk devletinin bu saldırılarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Salih, salırıların aynı zamanda komşuluk ilişkilerini de baltaladığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı açıklamasında görüşmede Fransa Savunma Bakanı Florence Parly’nin de ülkesinin Irak’ın egemenliği ve güvenliğini desteklediğini ifade ettiği belirtildi.

Parly Erbil’e geçti

Erbil

 

Bağdat’taki temaslarını tamamlayan Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, üst düzey temaslarda bulunmak üzere Başur’daki Kürdistan Bölge Yönetimi’nin başkenti Erbil’e geçti.

Dün akşam Irak’ın başkenti Bağdat’a ulaşan Fransız Bakan Parly, Bağdat’taki temaslarına bugün başlamıştı. Bağdat ziyaretinin ardından Erbil’e geçen Parly’nin burada Kürt yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

Fransa Savunma Bakanı’nın ofisinden Parly’nin ziyaretiyle ilgili yapılan açıklamada, Parly’nin Bağdat ve Erbil temaslarında Türk devletinin Irak topraklarına yönelik müdahaleleri ve son dönemde Kürdistan Bölge Yönetimi sınırlarında PKK bahanesiyle yürüttüğü işgal saldırılarının masaya yatırılacağı belirtildi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da geçtiğimiz ayın ortasında Bağdat ve Erbil’e ziyarette bulunmuştu.