Skip to main content

NATO: Türk devleti Libya’ya silah ambargosunu engellemeye devam ediyor

NATO: Türk devleti Libya’ya silah ambargosunu engellemeye devam ediyor
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türk devletinin BM’nin Libya’ya uyguladığı silah ambargosuyla ilgili NATO’nun AB ile işbirliği yapma çabalarını engellemeye devam ettiğini belirtti.
posted onAugust 27, 2020
nocomment

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg dün yaptığı açıklamada, Türk devletinin Libya’ya silah akışını durdurmayı amaçlayan Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunu uygulama konusunda NATO’nun Avrupa Birliği (AB) ile işbirliği yapma çabalarını engellemeye devam ettiğini söyledi.

Alman Haber Ajansı’nın (DPA) aktardığına göre, AB savunma bakanları toplantısına katılmak üzere Berlin’de bulunan Stoltenberg, NATO’nun AB ile birlikte potansiyel koordinasyon yollarını aradığını belirtti.

Üst düzey bir AB yetkilisi, AB bloğunun, Berlin toplantısındaki taraflara, bilgi alışverişi ve NATO girişimiyle işbirliği yapma arzusunu bir kez daha ifade edeceğini belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın geçtiğimiz günlerde dış güçlerin silah ambargosunu ihlal etmeye devam etmesi halinde yaptırım uygulanacağı konusunda uyarıda bulunmasıyla birlikte BM birden fazla ambargo ihlali bildirildi.

DPA haberinde AB’de, Türk devletinin Libya ile ilgili işbirliği yapmayı reddettiğine inanan pek çok kişinin bulunduğu zira Libya’daki İhvanı Müslimin (Müslüman Kardeşler) ideolojisindeki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne yapılan silah sevkiyatının arkasında bizzat Türk devleti olduğu vurgulandı.

Türk devleti, BM’nin silah ambargosu uyguladığı Libya’da tek meşru kurumsal yapı olan Temsilciler Meclisi’nin resmen Libya ordusu olarak kabul ettiği Libya Ulusal Ordusu’na karşı savaşan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne silahlı insansız hava araçları (SİHA), silah ve teknik desteğin yanı sıra Batı Kürdistan’ın (Rojava) belli kentlerini işgal eden ve Kürtlere karşı vahşi uygulamaları ile sık sık gündeme gelen cihatçı haydut çeteleri göndererek destek sağlıyor.