Skip to main content

ABD-Irak stratejik müzakerelerinin ikinci turu başladı

ABD-Irak stratejik müzakerelerinin ikinci turu başladı
Washington’da bulunan Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile ABD’li yetkililer arasında daha önce ilk turu tamamlanan stratejik müzakerelerin ikinci turu başladı. Müzakerelere Kürdistan Bölge Yönetimi yetkililerinin de katıldığı bildirildi. Öte yandan iki ülke arasında 8 milyar dolarlık bir petrol anlaşması imzalandı.
posted onAugust 20, 2020
nocomment

ABD’ye resmi ziyaret gerçekleştiren Irak Başbakanı Mustafa Kazimi başkanlığındaki üst düzey heyet, ABD’li yetkililerle iki ülke arasındaki stratejik müzakerelerin 2. turunu başlattı. Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi üst düzezy yektililerinin de katıldığı stratejik müzakerelere İran İslam Cumhuriryeti şiddetle karşı çıkıyor.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Sahhaf tarafından yapılan yazılı açıklamada, Irak Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin’in ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile iki ülke arasındaki stratejik müzakerelerin 2. ayağını başlattıklarını duyurdu.

Mike Pompeo ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Irak’ın Kürt Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin görüşmenin çok olumlu geçtiğini belirterek, “Görüşmede ekonomik ilişkiler ve yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele yollarını ele aldık. Elektrik, petrol ve eğitim alanında iş birliği muhtıraları imzalanacak” dedi.

Irak ile ABD arasında terörle mücadele konunda iş birliğinin devam edeceğini vurgulayan Hüseyin, “ABD ile Irak, terör örgütü DAİŞ’e karşı aynı cephede yer aldı. Irak’taki terörü bitirmek için birlikte çalıştık ve çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Pompeo: Irak’a 204 milyon dolar yardım yapılacak

Görüşme ardından konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise ABD’nin Irak’a 204 milyon dolar mali yardım yapacağını açıkladı.

Söz konusu yardımın sağlık sektörü, acil gıda yardımı, sağlıklı içme suyu ve altyapı için tahsis edildiğini kaydeden Pompeo, “İyi görüşmeler yaptık. Irak ile güçlü bir ortaklığımız var. Irak’taki milisler ülkenin istikrarını tehdit ediyor. Irak’ta yolsuzluk görmek istemiyoruz” diye konuştu.

Ülkesinin Irak’ı desteklemeye ve içişlerine dış müdahalenin engellemesi konusunda kararlı olduklarını söyleyen Pompeo, iki ülke arasındaki stratejik müzakere birliklerinin Irak’tan çekilmemesi konusuna ağırlık verilmemesini istedi.

ABD ile Irak arasında başlayan Kürdistan Bölgesi temsilcisinin de katıldığı “stratejik müzakere” görüşmelerinin ilk turu 11 Haziran’da videokonferans şeklinde gerçekleşmişti.

ABD ile Irak arasında yapılan stratejik müzakerelerde siyasi, güvenlik ve enerji ilişkileri ile terörle mücadele konuları ele alınmıştı.

ABD’nin İran rejiminin Irak’taki etkisinin kırılması amacıyla gerçekleştirdiği bu stratejik müzakerelere İran rejimi şiddetle karşı çıkıyor.

8 milyar dolarlık enerji anlaşması

Öte yandan ABD Enerji Bakanlığı, Honeywell International, Baker Hughes, General Electric, Stellar Energy ve Chevron gibi ABD’li petrol şirketlerinin Irak hükümetiyle 8 milyar dolar değerinde bir petrol ve elektrik anlaşması imzaladığını açıkladı.

Reuters’ın geçtiği habere göre ABD Enerji Bakanı Dan Brouillette açıklamada, “Bu anlaşma Irak enerjisinin geleceği için kilit rol oynuyor ve ABD’nin enerji bağımsızlığına katkı sağlayan şirketler eminim ki bu konudaki uzmanlıklarını Irak’a yardım etmek için kullanarak enerji sektörünün potansiyelini keşfetmesine yardımcı olacaklardır” dedi.

Anlaşma, Irak petrol ve elektrik bakanlarıyla Brouillette’in toplantısı ve Washington’da Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile enerji sektörü arasında yapılan yuvarlak masa toplantısını takiben imzalandı.

Enerji Bakanlığı'nın yayınladığı açıklama öncesi gazetecilere ayrı bir açıklamada bulunan üst düzey bir yetkili, toplantıdaki yetkililerin ekonomik işbirliği yanında ulusal güvenlik meselelerini de konuşabileceğini belirtmişti.

Maliki’nin rahatsızlığı

İran rejimine yakınlığı ve Kürt karşıtı tutumuyla bilinen Irak’taki Kanun Devleti Koalisyonu lideri eski başbakanlardan Nuri el-Maliki, Kazımi’nin ABD ziyaretiyle ilgili “Irak için tarihi bir ziyaret değil” açıklamasında bulunmuştu.

ABD’nin İran rejiminin Irak’taki askeri eli durumundaki Haşdi Şabi’nin feshedilmesini ve İran rejim güçlerinin Irak’tan atılmasını istediğini ifade eden el-Maliki, Haşdi Şabi gücünün sonlandırılmasının ABD’yi ilgilendirmediğini ve bu talebin yanlış olduğunu söylemişti.