Skip to main content

İran rejimi düğmeye bastı: Irak’taki protestoların 3 öncü kadını katledildi

İran rejimi düğmeye bastı: Irak’taki protestoların 3 öncü kadını katledildi
Irak’ta geçen yılın sonunda gerçekleştirilen hükümet karşıtı büyük protesto gösterilerine öncülük eden 3 kadın aktivistin, üç ayrı  kentte düzenlenen suikast saldırısında katledidldikleri bildirildi. Saldırıların arkasında İran rejimi güdümündeki milis gruplar sorumlu tutuluyor.
posted onAugust 20, 2020
nocomment

Irak’ta dün akşam kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından başkent Bağdat, Basra ve Nasıriye kentlerinde, geçen yılın sonunda gerçekleştirilen hükümet karşıtı büyük protesto gösterilerine öncülük eden 3 kadın aktiviste yönelik suikast saldırıları gerçekleştirildi. Suikast saldırıları bunlarla sınırlı kalmadı. Başka saldırılarda 3 aktivist de yaralandı.

Düzenlenen suikastlar sonucunda üç aktivist yaşamını yitirirken üç aktivist de yaralandı. Katledilen kadın aktivistten birinin Riham Yakup isimli sağlık emekçisi olduğu aktarılırken diğer iki kadın aktivistin ismi öğrenilemedi.

Alman haber ajansı DPA’ya konuşan kaynaklar, protesto gösterilerine katılan üç kadın aktivistin dün Basra kentinde öldürüldüğünü, bir başka aktivistin ise kimliği belirsiz kişilerce açılan ateş sonucu ağır yaralandığını, Nasiriye’de evi hedef alınan bir sivil aktivistin patlama sonucu yaralandığını ve Bağdat’ta silahlı kişiler tarafından açılan ateş sonucu ilk yardım görevlisi bir aktivistin yaralandığını bildirdi.
Kaynaklar suikast eylemlerine ve girişimlerine maruz kalan herkesin, siyasi ve ekonomik reformlar yapılması ve ülkedeki işsizlik sorunlarına çözüm bulunması isteğinden hareketle geçen yılın Ekim ayından beri Irak’ın dokuz şehrinde düzenlenen protestolarda yer alan aktivistlerin içerisinde olduğunu belirtti.

Dünkü suikastların hedefi olan aktivistler arasında Basra’da seyahat ettiği arabaya kimliği belirsiz kişiler tarafından ateş açılması sonucu hayatını kaybeden aktivist Riham Yakup da bulunuyordu.

Reuters haber ajansına demeç veren kaynaklar Yakup’un, motosiklet üzerinde bulunan iki silahlı adam tarafından kendisine doğrultulan bir tüfekle öldürüldüğünü söyledi.

Doktor olan kadın activist Riham Yakup, 2018 yılından beri protesto hareketinin içerisinde yer alan bir aktivistti ve birçok kadın mitingine öncülük etmişti.

DPA’ya göre basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Basra İl Emniyet Müdürü Tümgeneral Abbas Naci “Dr. Riham Yakup’un suikastını araştırmak üzere üst düzey polis memurlarından oluşan bir komite kurulmasına karar verildi. Faillerin adalete teslim edilmesi için 72 saat içinde bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İran rejimi parmağı

En son yaşanan şiddet dalgası, cuma günü aktivist Tahsin Usame’nin suikasta kurban gitmesiyle başladı. Bu olay, göstericilerin tekrar üç gün boyunca sokaklara dökülmesine yol açtı. Gösteriler sırasında güvenlik güçleri, Basra Valisinin evine taş ve molotof kokteyli atan ve ana yolların birçoğunu kapatan göstericilere gerçek mermi ile müdahale etmişti.

Iraklı aktivistler ve yerel kaynaklar, büyük protesto gösterilerine öncülük eden özellikle kadın aktivistlere yönelik suikast saldırısı dalgasının arkasında İran rejiminin olduğunu belirtiyor.

İsmlerinin açıklanmasını istemeyen aktivistler, saldırıların İran rejimi güdümündeki silahlı paralı milis yapılanmalar olduğunu vurgularken, bu saldırılar ardından Irak’ta yeniden protesto gösterilerinin başlayabileceğini aktarıyor.

 

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi dün yaptığı açıklamada, son zamanlarda Basra’da meydana gelen suikast olayları yüzünden Basra İl Emniyet Müdürü Korgeneral Reşid Falih’in ve bir dizi emniyet müdürünün daha görevden alındığını duyurmuştu. Kazimi yaptığı açıklamada “Güvenlik güçlerinin sorumluluklarını yerine getirmesi için gereken her şeyi yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.
Kazimi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Katillerle ortaklık yapmak veya tehditlerine boyun eğmek kabul edilemez. İçişleri Bakanlığı’nın ve güvenlik kurumlarının toplumu kanunları çiğneyen kişilerin tehditlerinden koruma görevini yerine getirmesi için ne gerekirse yapacağız” sözlerini kullandı.