Skip to main content

ABD, İran’a yönelik silah ambargosunun uzatılması  için BM’ye tasarı sunuyor

ABD, İran’a yönelik silah ambargosunun uzatılması  için BM’ye tasarı sunuyor
ABD yönetimi,18 Ekim’de süresi dolan İran rejimine yönelik silah ambargosunun uzatılması içingelecek hafta BM Güvenlik Konseyi’ne karar tasarısı sunacağını duyurdu.
posted onAugust 6, 2020
nocomment

ABD yönetimi, İran İslam Cumhuriyeti’ne yönelik 18 Ekim’de sora ermesi öngörülen silah ambargosunun süresinin uzatılması için gelecek hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) karar tasarısı sunacaklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bakanlıkta yaptığı açıklamada, "İran'a yönelik silah ambargosunun uzatılması için BM Güvenlik Konseyi’ne gelecek hafta karar tasarısı sunacağız" ifadesini kullandı.

BMGK'nın misyonunun uluslararası barış ve güvenliği sürdürmek olduğunu vurgulayan Pompeo, "Konsey, bir numaralı terör destekçisinin özgürce silah alıp satmasına izin verirse, bu misyonunu mutlak bir şekilde küçük düşürür" değerlendirmesinde bulundu.

Pompeo, "Öyle ya da böyle, biz doğru olanı yapacağız. Silah ambargosunun uzatılacağından emin olacağız" görüşünü paylaştı.

Nükleer anlaşma ve silah ambargosu

BM Güvenlik Konseyi’nin 13 yıldır İran rejimine karşı uyguladığı silah ambargosu, 2015'te imzalanan nükleer anlaşma kapsamında 18 Ekim'de sona erdirilmesi kararı alınmıştı. ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesi ardından 2018’de İran rejimiyle imzalanan nükleer anlaşmadan çekildiğini duyurdu ve İran rejimine yönelik ağır ekonomik yaptırımlar uygulanmaya başlandı.

Nükleer anlaşmadan çekilen ABD yönetimi, bu anlaşma çerçevesinden 18 Ekim’de sona erecek İran rejimine yönelik silah ambargosunun da süresinin uzatılmasını istiyor.