Skip to main content

Yemen Başbakanı Abdulmelik’ten Türk devleti, İran rejimi ve Katar’a sert tepki

Yemen Başbakanı Abdulmelik’ten Türk devleti, İran rejimi ve Katar’a sert tepki
Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, Türk devleti, İran rejimi ve Katar’ın Yemen’deki iç savaşta büyük paylarının olduğunu belirterek sert tepki gösterdi. İran rejiminin Husiler ile Yemen’i parçaladığını vurgulayan Abdulmelik Türk devletinin Yemen’deki askeri varlığını kabul etmeyeceklerini söyledi.
posted onJuly 21, 2020
nocomment

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, Türk devleti, İran İslam Cumhuriyeti ve Katar’ın Yemen’de iç savaşın başlaması ve büyük insani dramların yaşanmasında büyük paylarının olduğunu belirterek bu üç devlete sert tepki gösterdi.

İran rejiminin Şii milis gruplarından oluşan Husiler ile Yemen’i parçaladığını vurgulayan Abdulmelik Türk devletinin Yemen’deki askeri varlığı için ‘kabul edilemez’ ifadesini kullandı.

Mısır’ın El Ehram gazetesine konuşan Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, Türk devleti ve Katar’ın işbirliği ederek Yemen’de iç savaşı ve ona bağlı olarak yaşanan insani krizi derinleştirme çabası içinde olduğunu söyledi.

İran rejiminin ise Husileri kullanarak Yemen’i parçaladığını belirten Abdulmelik, İran rejiminin bu amaçla Kızıldeniz ve BasraKörfezi’ni kontrol etmeye çalıştığını kaydetti.

Katar’ın Yemen’deki krizde büyük pay sahibi olduğunu vurgulayan Abdulmelik, Katar’ın açık açık Husilere silah ve mühimmat sağladığını sözlerine ekledi.

Abdulmelik, Katar’ın Yemen’in meşru hükümetini yıkmaya çalıştığını ancak meşru hükümetin meşru olmayan silahlı grupların varlığını Yemen’de kabul etmeyeceğini söyledi.

Yemen’deki durum

Yerel, bölgesel ve küresel aktörlerin mücadele alanı haline dönüşmüş olan Yemen siyasi ve askeri olarak iki ana yapıya ayrılmış durumda. İran rejimi güdümündeki Husiler Kuzey bölgesinde, Suudi Arabistan önderliğindeki Arap Koalisyonu'nun desteklediği meşru hükümet ise Güney bölgesinde hakim konumunda.

Bu iki ana grubun yanı sıra, kendi bölgelerinde etkin olan aşiretlerin yerel nüfuz alanları da bulunmaktadır, ancak bunların ülke çapında bir etkisi hissedilmemektedir. Yemen'de her ne kadar gücü oldukça azalmış olsa da dördüncü bir unsur olarak el-Kaide kontrolündeki bazı küçük bölgelerin varlığı da devam etmektedir.

Siyasi ve askeri anlamda Güneyli güçlerin varlığına bakıldığında uluslararası camianın resmi olarak tanıdığı meşru hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli çeşitli yerel silahlı grupların yanı sıra sosyalist görüşlere sahip Güneyli ayrılıkçılar olarak tanınan irili ufaklı birçok grubun sahada hakimiyet mücadelesi vererek çeşitli amaç ve hedefler çerçevesinde varlığını sürdürüyor.