Skip to main content

Rusya’dan çatışmalı Ermenistan-Azerbaycan sınırında büyük tatbikat

Rusya’dan çatışmalı Ermenistan-Azerbaycan sınırında büyük tatbikat
Rusya, son günlerde yoğun çatışmaların yaşandığı Ermenistan-Azerbaycan sınırına yakın bir bölgede 150 bin asker ve 400 savaş uçağının katılımıyla büyük bir askeri tatbikat başlattı.
posted onJuly 19, 2020
nocomment

Rusya’nın, yıllardır resmi olarak savaş durumunda olan ve son günlerde aralarında çatışmaların yoğunlaştığı Ermenistan-Azerbaycan sınırına yakın bir bölgede 150 bin asker ve 400 savaş uçağının katılımıyla büyük bir askeri tatbikat başlattığı bildirildi.

Tatbikatın Rusya lideri Vladimir Putin'in talimatıyla Rus askeri birliklerinin hazırlığını ölçmek amacıyla başlatıldığı belirtiliyor. Tatbikatın son günlerde Ermenistan ile Azerbaycan arasında terkar başlayan çatışmalarla bir ilgilisi olduğu iddialarını ret eden Rus Savunma Bakanlığı, tatbikatı “rutin kontrol” olarak nitelendirdi.

Birkaç gün sürmesi planlanan tatbikata 150 bin askerin yanı sıra 400 savaş uçağının katılıyor olması, bu tatbikatın başka amaçlarının olduğu iddialarının ortaya atılmasına sebep oldu.

Rusya’nın, Türk devletinin Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalarla ilgili Azerbaycan’ı desteklemesi ve Ermenistan’a tehditler savurması ardından iki ülke arasında yaşanan çatışmalarda taraf olmaması konusunda Türk devletine gözdağı vermek amacıyla böyle bir tatbikat gerçekleştirdiği yönünde değerlendirmeler ön plana açıktı.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan ile Azerbaycan arasında son günlerde artan çatışmalarla ilgili yaptığı açıklamada taraflara ateşkese uyma ve bölgede gerginliği azaltma çağrısında bulundul Lavrov, istenildiği takdirde Rusya’nın arabulucu olmaya hazır olduğunu da belirtmişti.

Rusya'nın bölgede Güney Osetya ve Abhazya dışında Kırım, Sivastopol ile Ermenistan'da da askeri üsleri bulunuyor.