Skip to main content

İran rejimi: Ukrayna uçağı ‘insan hatası’ nedeniyle düştü

İran rejimi: Ukrayna uçağı ‘insan hatası’ nedeniyle düştü
İran rejimi Sivil Havacılık Örgütü, 8 Ocak’ta Pasdaranların füzesiyle düşürülerek, 176 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağıyla ilgili yeni hazırladığı raporda, uçağın radarın kontrol edilmesiyle ilgili bir ‘insan hatası’ nedeniyle düştüğünü açıkladı.
posted onJuly 12, 2020
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti Sivil Havacılık Örgütü, 8 Ocak’ta Devrim Muhafızları (Pasdaran) tarafından füzeyle düşürülen Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağının ‘insani hata’ nedeniyle düşürüldüğünü açıkladı.

ABD’nin İran rejimi Pasdaranlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi 3 Ocak’ta Bağdat’ta düzenlediği hava operasyonu ile öldürmesi ardından İran rejimi misilleme amacıyla ABD askerlerinin konuşlu bulunduğu Irak ve Güney Kürdistan’daki (Başûr) askeri üslere füze saldırıları gerçekleştirilmiş, bu esnada Tahran-Kiev seferi yapan Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağı, Pasdaranların füzeleri ile vurulmuş uçakta bulunan 9’u mürettebat 176 yolcudan kurtulan olmamıştı.

İran rejimi ilkin uçağın kendi füzeleri ile vurulduğunu inkar etmiş, kanıtların ortaya çıkması ve bununla birlikte baskıların artması ardından Pasdaranlar, olaydan üç gün sonra uçağın kendi füzeleri ile ‘yanlışlıkla’ vurulduğu açıklamasını yapmak zorunda kalmıştı.

‘İnsan hatası’

İran rejimi Sivil Havacılık Örgütü, düşürülen Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağıyla ilgili yeni hazırladığı raporda, uçağın radarların kontrol edilmesiyle ilgili bir ‘insan hatası’ nedeniyle düştüğünü tezini ileri sürdü.

Raporda, “Hava savunma sistemi operatörü, düşmanca bir hedef olarak tespit ettiği noktaya, komuta merkezinden yanıt almadan füze fırlattı” denilirken, operatörün yeni bir pozisyona geçerken radar sistemindeki pozisyonu ayarlamayı unuttuğu da belirtildi.

Soruşturmaya ilişkin nihai olmayan rapora göre uçağa fırlatılan ilk füze, hava savunma sistemi operatörü tarafından Koordinasyon Merkezi’nden herhangi bir yanıt almadan fırlatıldı. Uçak, 30 saniye sonra ise ‘tespit edilen hedefin rotasının sürekliliği gözlemleyerek’ fırlatılan ikinci füzenin hedefi oldu.