Skip to main content

Mısırlı askeri uzmanı Akaşa: Mısır sınır ötesi operasyona hazır

Mısırlı askeri uzmanı Akaşa: Mısır sınır ötesi operasyona hazır
Türk devletinin Libya açıklarında deniz tatbikatı düzenleyeceğini açıklaması akabinde Mısır’ın Libya sınırında düzenlediği askeri tatbikatı değerlendiren Mısır Stratejik Araştırmalar Merkezi yöneticisi Xalid Akaşa, Mısır’ın askeri tatbikatının, kırmızı çizgilerin aşılmaması için en üst düzeyde hazırlık olduğunu söyledi.
posted onJuly 11, 2020
nocomment

Mısır Stratejik Araştırmalar ve Düşünce Merkezi yöneticisi Tuğgeneral Xalid Akaşa, Mısır’ın düzenlediği askeri tatbikatı, "Ülke sınırları ve belirlenen kırmızı çizgilerin aşılmaması için en üst düzeyde hazırlık" olarak nitelendirdi.

Türk devletinin Doğu Akdeniz’de Libya kıyılarında geniş kapsamlı deniz tatbikatları yapacağını açıklamasının ardından Mısır ordusu, Libya sınırına yakın batı bölgesinde, “Kararlı 2020” adlı askeri bir tatbikat başlattı. Tatbikata, hava yardımı sağlayan çok görevli uçaklar da katılırken, Mısır Savunma ve Askeri Üretim Bakanı Orgeneral Muhammed Zeki ve Genelkurmay Başkanı Muhammed Ferid Hicazi tatbikatı yakından izledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi ise, daha önce Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni destekleyen Libya’daki Türk devlet güçlerini, ülkenin ulusal güvenliği için “kırmızı çizgi” olarak nitelendirdiği Sirte ve Cufra konusunda uyarmıştı.

“Mısır ordusu sınırlarını korumak için hazır”

Bölgedeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mısır Stratejik Araştırmalar ve Düşünce Merkezi yöneticisi Xalid Akaşa, Mısır’ın askeri olarak ciddi bir hazırlık içinde olduğuna dikkat çekti.

Güvenlik uzmanı Tuğgeneral Akaşa, Türk devletinin yaklaşımının silahlı terörist grupları desteklemeye ve eğitmeye dayandığından Türk devletinin cihatçı milislere ve terör örgütlerine desteğinin durmadığını ve bu yaklaşımı Libya arenasına aktarmaya çalıştığını söyledi.

Mısır tarafından gerçekleştirilen tatbikatı, “Amaç Mısır’ın sınırlarını korumak ve bunun için en iyi şekilde hazırlıklı olmaktır" şeklinde değerlendiren Akaşa, tatbikattaki eğitimlerin etkili görevler üzerine yapıldığını ifade etti. Xalid Akaşa, Mısır’ın askerî ve stratejik uzmanlarının tahminlerine göre Libya’da işler daha da karışır veya Mısır sınırlarını tehlikeye sokan bir gelişme olursa, Mısır ordusunun sınır dışında bir operasyon başlatabileceği yönünde açıklamalarda bulunduklarına da dikkati çekti.

 Cihatçı çetelere 2 bin dolar maaş

Türk devletinin Suriye’den 2 bin dolar maaş karşılığında cihatçı çeteleri Libya Mutabakat Hükümeti saflarına gönderdiğini ifade eden Akaşa, Türk devletinin Suriye’de gerçekleştirdiği kirli faaliyetlerini Libya'da da uygulamaya çalıştığını ve Libya’da yaşananların Türk devletinin senaryosunu yansıttığını belirtti.

“Mısır, hiçbir zaman kimsenin sınırlarını aşmasına izin vermeyecek”

Mısır’ın eşzamanlı 4 tatbikatı yüksek düzeyde katılımla gerçekleştirdiğini belirten Tuğgeneral Xalid Akaşa şunlara dikkat çekti: “Bu tatbikatlar Mısır’ın, Türk devletinin tatbikatlarını göz önünde bulundurduğunu gösteriyor. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi açıklamalarında askeri güçlerinin sınırlarını korumak ve savunmak için hazır olduklarını duyurmuştu. Mısır sınırlarını ve ulusunun çocuklarını belirlediği kırmızı çizgilere göre korumak için hazırlıklarını en yüksek düzeyde tamamladı. Hiçbir zaman kimsenin sınırları aşmasına izin vermeyecektir.”

Mısır, Libya’da Türk devletinin silah ve cihatçı çete desteğiyle ayakta tuttuğu Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni Müslüman Kardeşlerin Libya ayağı olduğu gerekçesiyle kendisine tehdit olarak görüyor. Mısır, Mutabakat Hükümetine karşı savaşan General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nu destekliyor.