Skip to main content

ABD, WHO’dan ayrılmak için resmi başvuruyu yaptı

ABD, WHO’dan ayrılmak için resmi başvuruyu yaptı
Dünya Sağlık Örgütü’nü Coronavirüs salgınını engellememekle suçlayan Trump yönetimi ABD’nin örgütten ayrılması için BM’ye resmen başvuruda bulundu. Demokratlar ise Trump’ın kararına tepkili.
posted onJuly 8, 2020
nocomment

ABD Başkanı Donald Trump'ın Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHo) ayrılacaklarını açıklamasının ardından Washington örgütten ayrılmak için resmi başvuruda bulundu. Alman Haber Ajansı DPA'ya konuşan ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, kararın resmen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e iletildiğini ve ayrılığın 6 Temmuz 2021'den itibaren geçerli olacağını belirtti.

BM ve Cenevre merkezli WHO dA, ABD hükümetinin başvurusunun örgüte ulaştığını teyit etti. Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, BM Genel Sekreteri'nin resmi başvuru konusunda Pazartesi günü bilgilendirildiğini söyledi. Dujarric, Guterres'in WHO ile birlikte başvuruyu incelediğini de sözlerine ekledi.

21 Haziran 1948'den bu yana BM'ye bağlı WHO'nun üyesi olan ABD, üyelik anlaşmasıyla ilgili Kongre'de alınan kararda üyelikten ayrılma hakkını saklı tutmuştu. Ancak bunun için ayrılmadan 12 ay önce bildirimde bulunulması ve WHO'ya daha önceki döneme ait bütün aidatların ödenmesi şart koşulmuştu.

Demokratlar karara tepkili

ABD yönetiminin WHO'dan resmen ayrılmak için yaptığı başvuru Demokratların tepkisine yol açtı. Demokrat Senatör Bob Menendez Twitter hesabından Kongre'nin WHO'ya yapılan bildirim konusunda bilgilendirildiğini açıklarken karara tepkisini de gösterdi. ABD'nin "pandeminin ortasında” WHO'dan ayrılmasını eleştiren Menendez, Trump'ın Coronavirüs salgını karşısındaki tavrını "kaotik ve tutarsız” diye nitelendirdi ve "Bu Amerikalıların hayatlarını veya çıkarlarını korumaz, Amerikalıları hasta ve yalnız bırakır” ifadesini kullandı.

Ülkede Kasım ayında yapılacak seçimlerde Trump'ın rakibi olmak isteyen Joe Biden tepkisini sosyal medya hesabı üzerinden dile getirdi. "Amerikalılar, Amerika küresel sağlığın güçlendirilmesi için çaba gösterdiği zaman daha güvende olur” diyen Biden, "Başkanlığımın ilk gününde WHO'ya yeniden gireceğim ve dünya sahnesindeki liderliğimizi yeniden tesis edeceğim” dedi.

ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi de WHO'dan ayrılmanın "Gerçekten saçma bir hareket” olduğunu belirterek, Başkan Trump'ın Coronavirüsle uluslararası mücadeleyi sekteye uğrattığını ifade etti.

Mayıs ayında açıklamıştı

ABD Başkanı Donald Trump, Coronavirüsün tehlikeleri konusunda dünyayı geç uyarmak ve Çin hükümetinin kontrolü altında bulunmakla suçladığı WHO'dan ayrılacaklarını Mayıs ayında açıklamıştı. ABD'nin WHO'ya Çin'den daha fazla aidat ödediğini savunan Trump, Coronavirüsten çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinde WHO'nun de sorumluluğu olduğunu iddia ediyor. Trump, ayrıca örgütü Coronavirüsün yayılmasını önlememekle suçluyor. Başkan Trump, bu nedenlerle Nisan ayında da WHO'ya yapılan ödemeleri askıya aldıklarını açıklamıştı. ABD, bugüne kadar WHO'ya en çok mali kaynak sağlayan ülkeydi. Bu yıl içinde ABD'nin WHO'ya 116 milyon dolar ödemesi öngörülüyor.