Skip to main content

Macron: Türk devletinin Libya’da tehlikeli oyunu Avrupa için tehdit

Macron: Türk devletinin Libya’da tehlikeli oyunu Avrupa için tehdit
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Türkiye'nin Libya'da 'tehlikeli bir oyun' oynadığını ve bunun hem Avrupa hem de bölge için bir 'tehdit' oluşturduğunu söyledi.
posted onJune 23, 2020
nocomment

Türk devletinin Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne asker, cihatçı militanlar ve silah göndermesi ardından General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nu destekleyen Fransa ile yaşadığı gerginliğin dozu arttı. Türk devletinin Libya’daki kirli çalışmalarıyla ilgili açıklamada bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Türk devletinin Libya'da 'tehlikeli bir oyun' oynadığını ve bunun hem Avrupa hem de bölge için bir 'tehdit' oluşturduğunu söyledi.

Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saied ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türk devletinin Libya'da "tehlikeli bir oyun" oynadığını ve Berlin'de aldığı tüm yükümlülüklerle zıt işler yaptığını vurguladı.

Bir hafta önceki telefon konuşmasında da aynı düşünceleri ABD Başkanı Donald Trump ile paylaştığını belirten Emmanuel Macron, durumun Avrupa'nın olduğu kadar Libya'nın komşularının ve tüm bölgenin zararına olduğunun altını çizdi. Macron, Libya’ya dış müdahalelerin ve tek taraflı anlaşmaların da bir an önce sonlanması çağrısında bulundu.

Türk devletinin Suriye’nn İdlib kenti ve ordusu ile birlikte işgal ettiği Batı Kürdistan’ın (Rojava) Afrin, Serêkaniyê ve Grê Spi kentlerinden topladığı cihatçı haydut çeteleri Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti saflarında savaştırması ile Mutabakat Hükümeti Libya'nın kuzey doğusunda kontrolü tekrar ele geçirmişti.

Türk devletinin silah ve asker desteğini de alan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Trablus'un yaklaşık 450 kilometre doğusundaki Sirte'ye doğru ilerlemesi ise General Hafter liderliğindeki Ulusal Ordu güçlerini destekleyen Mısır'ı harekete geçirmiş, Mısır Devlet Başkanı Sisi “Sirte ve Cufra kırmızı çizgidir. Gerekirse savaşa hazırız” mesajını vermişti.

Fransa ile Türk devleti arasında gerginlik

Fransa ve Türk devleti gibi İki NATO üyesi arasındaki tansiyon Fransa'nın Türk devletini Libya'ya uygulanan ambargoyu delerek Ulasal Mutabakat Hükümeti’ne silah yardımında bulunduğunu ve bunun uluslararası anlaşmalar ve Berlin Konferansı’nda alınan kararları hiçe saydığını belirtmesi üzerine yükselmişti.