Skip to main content

Rojhelatlı mülteciler Bağdat’tan haklarını talep etti

Rojhelatlı mülteciler Bağdat’tan haklarını talep etti
Rojhelat’ta İran rejiminin baskı ve zulüm uygulamaları ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle Başûr’e göç eden Rojhelatlı mülteciler, Irak merkezi hükümeti ve BM’den haklarının verilmesi talebinde bulundu.
posted onJune 21, 2020
nocomment

ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilip İran rejimine yeniden ve daha ağırlaştırılmış ekonomik yaptırımları uygulamaya başlaması, İran rejiminin ise yaptırımlarla ortaya çıkan ekonomik krizin faturasını halka ve özellikle Doğu Kürdistan (Rojhelat) halkına kesmesi ardından Irak ve Güney Kürdistan’a (Başûr) göç eden Rojhelatlı ve İranlı mülteciler, Irak merkezi yönetiminden mülteci haklarını talep ediyor.

Uluslararası sözleşmelerde garanti altına alınan mülteci haklarının Irak merkezi hükümeti tarafından kendilerine sağlanamadığına vurgu yapan Rojhelatlı bir mülteci Bağdat’ın haklarını vermesini istedi.

Kurdistan24’e konuşan Rojhelatlı mülteci Ahmed Sadiqpur, yaşamının yarısını mülteci olarak geçirdiğini kaydederek, Irak hükümetinin mültecilere tanınan uluslararası hakları, kendilerine de tanıması gerektiğini söyledi.

66 yaşındaki Sadıkpur, 30 yıldır Başûr’da göçmen olarak yaşadığını belirterek, Irak hükümetinin mültecilerle ilgilenmediğini ifade etti.

Rojhelat’ın Şino kentinden olan Sadiqpur, Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı kurumlara da başvurduklarını ancak sadece isimlerinin alındığını, başka bir işlem yapılmadığını söyledi.

Sadıkpur, “Mülteci olduk ancak hayatımızı aldılar. Ömrümün sonuna yaklaşıyorum. İnsan kendi memleketinden uzak olunca her şey kötü oluyor” dedi.

Başûr’daki Kürdistan Bölge Yönetimi Göç ve Göçmenler Bakanlığı’nda 10 bin 812 Rojhelatlı göçmenin ismi kayıtlı bulunuyor.

Diğer taraftan Başûr’da 10’u aşkın kampa yerleştirilmiş durumda olan Rojhelatlı göçmenler, isimlerinin mülteci olarak kayıt altına alındığını ancak üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen mültecilik haklarından mahrum bırakılmış olmalarından şikayet ediyor.