Skip to main content

Türk devleti, Haftanin’e kara operasyonu başlattığını duyurdu

Türk devleti, Haftanin’e kara operasyonu başlattığını duyurdu
Türk Savunma Bakanlığı Başûr’daki PKK güçlerine yönelik hava destekli kara operasyonu başlattığını duyurdu.
posted onJune 17, 2020
nocomment

Son üç gündür İran İslam Cumhuriyeti ile Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürt askeri güçlerine karşı eşzamanlı saldırılar gerçekleştiren Türk devleti, “Pençe-Kaplan” adı ile Haftanin’deki PKK güçlerine yönelik hava destekli kara operasyonu başlattığını duyurdu.

Türk Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Başûr’da PKK denetiminde bulunan Haftanin bölgesine hava gücüyle desteklenen komando güçlerini indirdiğini açıkladı.

Bakanlık açıklamasında Hava Kuvvetleri, ateş destek vasıtaları, ATAK Helikopterleri, İHA ve SİHA'larla desteklenen Türk komandolarının hava hücum harekâtıyla bölgeye intikal edildiği” belirtilerek bu operasyonun “uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa hakları çerçevesinde” icra edildiği iddia edildi.

Türk savunma Bakanlığı açıklamasında, Kara operasyonunun, Türk devletinin bölgedeki karakol ve askeri üslerine karşı PKK güçlerinin artan saldırı gerekçe olarak ileri sürüldü.

Türk devleti, 1990’lardan bu yana Başûr’daki PKK güçlerine yönelik büyük ve kapsayıcı hava ve kara operasyonları gerçekleştirmiş ancak hiçbirinde başarı sağlayamamıştı. En son 2005 kışında PKK’ye yönelik başlatılan kara operasyonunda Türk ordusu ağır kayıplar vererek geri çekilmek ve operasyonu sonlandırmak zorunda kalmıştı.