Skip to main content

Stratejik müzakereler: DAİŞ olduğu sürece ABD, Irak’ta kalmaya devam edecek

Stratejik müzakereler: DAİŞ olduğu sürece ABD, Irak’ta kalmaya devam edecek
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Irak ile yürütülen stratejik müzakerelerin olumlu geçtiğini belirterek alınan kararlar doğrultusunda DAİŞ tehdidi var olduğu müddetçe ABD’nin Irak’ta kalmaya devam edeceğini söyledi.
posted onJune 13, 2020
nocomment

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Washington ve Bağdat yönetimleri arasında yürütülen stratejik  müzakerelerin olumlu geçtiğini belirterek, ABD’nin görüşmenin sonucunda ortaya çıkan tablonda memnun olduğunu söyledi.

Rûdaw’a konuşan Ortagus, Irak ile ABD arasında video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen müzakerelerin ardından, alınan kararlara dikkat çekerek, “DAİŞ tehdidi var olduğu müddetçe ABD’nin (Irak’taki) askeri varlığı devam edecektir. DAİŞ’in Irak’ta yok edildiğinden emin olduğumuz ana kadar kuşkusuz biz Irak’ta misafir bir güç olarak varlığımızı sürdüreceğiz” dedi.

İran İslam Cumhuriyeti’nin Irak’taki askeri eli gibi hareket eden ve Haşdi Şabi çatısında birleştirilen Şii milis gruplarıyla ilgili de konuşan Morgan Ortagus, Irak’ta milis güçlerin ve mezhepçiliğin ortadan kalkması gerektiğini ifade eden Ortagus, ABD ile Irak arasında yürütülen stratejik müzakere görüşmelerinin birinci turuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“ABD ile Irak arasında başlatılan stratejik müzakere kuşkusuz ilk adımdır, ilk adım olarak da sonuçlarının olumlu olduğunu ve ikili ilişkileri geliştirmek için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Biliyorsunuz ABD yaklaşık 20 yıldır Irak’ta varlığını sürdürüyor ve bu süreçte biz devamlı askeri ve güvenlik konularına odaklandık. Irak hükümeti, Uluslararası Koalisyon Güçleri’ndeki müttefiklerimiz ve Kürtlerle birlikte çok sayıda faaliyet yürüttük özellikle son yıllarda mükemmel işler başardık. DAİŞ hilafetini ortadan kaldırdık ki bu en önemli kazanımlar arasındaki yerini alıyor. Biz Irak’ta misafir olarak kalmaya devam edeceğiz. DAİŞ’in tamamen bitirildiğinden emin olana dek ülkedeki varlığımız sürecektir. Ancak ilişkilerimizde yeni ve gelişmiş bir döneme geçiş yapmamız gerekiyor. Yeni dönemde ise sadece askeri ve güvenlik konularına odaklanmayacağız. Aksine siyasi, diplomasi ve kültürel yönlerden kendimizi geliştireceğiz. Kuşkusuz mali ve ekonomik alanlara da önem vereceğiz. Biz Irak’ın güvenilir bir ülke olmasını ve ABD yatırımcılarının rahatça gelip çalışabilmelerini arzuluyoruz. Bu nedenle ilişkilerimizi yeni bir döneme taşımak istiyoruz.”