Skip to main content

Hamaney, İran rejiminin Ortadoğu’daki hiyerarşisinin görselini yayınladı

Hamaney, İran rejiminin Ortadoğu’daki hiyerarşisinin görselini yayınladı
İran rejim lideri Hamaney, ‘Kudüs Günü’ vesilesiyle yayınladığı paylaşımda, rejiminin Ortadoğu'daki vekillerinin kurgusal bir görselini yayınladı. İran rejiminin terör transfer ettiği ülkelerden Lübnan, Filistin, Yemen ve Suriye’den taşeronların yer aldığı görselde Hizbullah lideri Nasrallah en önde olması dikkat çekti.
posted onMay 26, 2020
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti Dini lideri Ali Hamaney’in Ofisi, Ramazan ayının son Cumasına denk gelen ‘Kudüs Günü’ vesilesiyle Tahran'ın Ortadoğu'daki vekillerinin kurgusal bir görselini yayınladı. İçerdiği hiyerarşi kurgusu nedeniyle İran rejiminin bazı müttefiklerinin de dâhil olduğu çevrelerin eleştirilere neden olan görselde özellikle Lübnan’daki Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ön planda yer aldı.

Görselle ilgili çeşitli yönlerden yapılan tartışmalardan biri de başta Ebu Mehdi el-Muhendis olmak üzere Irak'taki İran rejimi güdümündeki Şii milis gruplarının çatı örgütü Haşdi Şabi yönetimindeki isimlerin olmayışıyla ilgiliydi.

Oysa görselde Muhendis’in 3 Ocak’ta Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD hava saldırısında birlikte öldürüldüğü İran rejimi Devrim Muhafızları’nın (Pasdaran) yurtdışı operasyonlarını yürüten kolu olan Kudüs Gücü eski Komutanı Kasım Süleymani’nin silueti bir bulut olarak resmedilmiş.

Hamaney’in görseldeki adamları

Ali Hamaney’in ofisi tarafından yayınlanan görseldeki hiyerarşide yer alan kişiler şunlar:

Ön safta Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah bulunuyor. Nasrallah’ın solunda Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, diğer yanında Kudüs Müftüsü Muhammed Ahmed Hüseyin bulunuyor. Nasrallah’ın sağında ise kolunda saati olan sakallı ve sivil giyimli gizemli genç bir adam duruyor. Gizemli adamın solunda ise Bahreynli Şii din adamı İsa Kasım yer alıyor.

İkinci safta ise Filistin İslami Cihad Hareketi Genel Sekreterliğine getirilen Ziyad en-Nahale, İran rejiminin Yemen’deki eli olan Husi milislerinin siyasi kanadı Ensarullah Grubu lideri Abdulmelik el-Husi, Nijeryalı Şii din adamı İbrahim Zakzaki ve öldürülmesi ardından Kasım Süleymani’nin yerine Kudüs Gücü Komutanlığına getirilen İsmail Kaani yer aldı.

Üçüncü safta ise, Nahale’nin arkasında Filistin İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ramazan Abdullah Şallah'a benzeyen bir kişi, Kaani’nin arka çaprazında Suriye rejimi Devlet Başkanı Beşşar Esad, Esad’ın solunda ise Haşdi Şabi gruplarından Bedir Tugayları Komutanı Hadi el-Amiri’ye benzeyen bir kişi yer aldı.