بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

İran rejiminin alıkoyduğu yabancıların aileleri Washington’da bir araya geldi

İran rejiminin alıkoyduğu yabancıların aileleri Washington’da bir araya geldi
Yakınları İran rejimi tarafından tutuklu bulunan Amerikalı ve İngiliz aileler, Washington’da bir araya geldi. Aileler, İran ve Rojhelat’ta son olarak yaşanan rejim karşıtı protesto gösterilerine karşı İran rejiminin gerçekleştirdiği şiddetten dolayı duydukları kaygıları dile getirdiler.
posted onDecember 4, 2019
noبۆچوون

Yakınları İran İslam Cumhuriyeti rejimi tarafından tutuklu bulunan Amerikalı ve İngiliz aileler, Amerika’nın başkenti Washington’da bir araya geldi. Aileler, İran ve Doğu Kürdistan’da (Rojhelat) son olarak yaşanan rejim karşıtı protesto gösterilerine karşı İran rejiminin gerçekleştirdiği şiddetten dolayı duydukları kaygıları dile getirdiler.

Yakınlarının İran rejimi tarafından serbest bırakılmasını talep eden aileler arasında 2007 yılında İran’da kaybolan eski FBI ajanı Robert Levinson’ın kızı da yer aldı.

Babası ve kardeşi rejim hapishanelerinde tutuklu bulunan Babak Namazi, “İran’da yaşanan herhangi bir protesto ya da gösteri, orada tutuklu bulunan yakınlarımızın durumu açısından potansiyel bir tehlike oluşturuyor. Yaşananlar ailelerimizin ne tür tehlikelerle karşı karşıya olduğuna da işaret ediyor” şeklinde konuştu.

Namazi ayrıca protestolarda gözaltına alınan kişilerle birlikte hapishanelerin daha da kalabalık hale geldiğini söylerken ülkede internetin de kesilmesinden dolayı haber almanın ve iletişim kurmanın daha da zorlaştığına da dikkat çekti.

Yıllarca tutukluluğunu ret ettiği FBI ajana dava açılacağını duyurdu

Eski FBI ajanı Levinson’ın 7 çocuğundan biri olan Sarah Moriarty, yıllarca reddetmesinin ardından İran rejiminin geçen ay Levinson’la ilgili bir dava açılacağını duyurduğunu söyledi.

Moriarty, dava açılacak olmasının, İran rejiminin yıllardır akıbeti hakkında bilgi sahibi olmadığını iddia ettiği babasını gözaltına aldığını, ilk kez kabul etmesi anlamına geldiğini belirtti.

Moriarty, “Bu inanılmaz bir ilerleme çünkü babama karşı dava açmaları babamın ellerinde olduğu anlamına geliyor. Onu görmek ve hemen serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.

Levinson’un yakınları bu hafta Washington’da İran rejimine karşı açılmış bir davada da tanıklık yapacaklar. Moriarty bu davayla ilgili olarak da “İran’ın yaptığı şeyin kabul edilemez olduğunu bilmesini ve bunu başkalarına da yapmaktan imtina etmesini istiyoruz” diye konuştu.

Levinson 9 Mart 2007 tarihinde İran’ın Kish adasına gittikten sonra bir daha kendisinden haber alınamamıştı. Amerikalı yetkililer Levinson’ın Rus ve İtalya mayfa üyelerinin yakalanması konusunda çalışan bir araştırmacı olduğunu, söz konusu tarihte de kişisel bir seyahatte olduğunu söylemişlerdi.

Levinson’un yerini bildirenlere 20 milyon dolar ödül

2013 yılının Aralık ayında Associated Press (AP) haber ajansı Levinson’ın bir CIA operasyonu üzerinde çalıştığını ortaya çıkarmıştı. Amerika bir süre önce Levinson’un nerede olduğuna dair bilgi sağlayanlara 20 milyon dolara kadar ödül verileceğini ilan etmişti.

Nazenin Zaghari Ratcliffe

İran’da tutuklu bulunan İran asıllı İngiliz vatandaşı Nazanin Zaghari Ratcliffe’nin eşi de batılı ülkelerin bugüne dek denedikleri yöntemlerin yakınlarının serbest bırakılması konusunda işe yaramadığına dikkat çekti. Richard Rattcliffe, ailelerinin serbest bırakılması konusunda da yaptırımların uygulanmasının işe yarayabileceğini dile getirdi.

Ratcliffe, “İnsanları tutsak etmenin net olarak bir bedeli olmalı. Bu, günümüz dünyasında kabul edilebilir bir şey değil” dedi.