بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

İran rejimi ile görüşme iddialarına Rojhelat partilerinden olumsuz yanıt

İran rejimi ile görüşme iddialarına Rojhelat partilerinden olumsuz yanıt
İran Kürdistan Partileri İşbirliği Merkezi, İran rejimi ile görüşme gerçekleştirdikleri iddialarıyla ilgili yaptığı açıklamada İran rejiminin diyaloğa yanaşmadığı bu nedenle umutsuz olduklarını açıkladı.
posted onJuly 14, 2019
noبۆچوون

Doğu Kürdistanlı (Rojhelat) siyasi partilerin İran İslam Cumhuriyeti yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdiği yönünde çıkan iddialara Rojhelatlı partilerden olumsuz yanıtı geldi.

Rojhelat’ta İran rejimine karşı silahlı mücadele yürüten 4 Kürt partisinin çatısı altında toplandığı ‘İran Kürdistan Partileri İşbirliği Merkezi’ (Navendî Hewkarîy Hîzbekanî Kurdistanî Êran), iddialarla ilgili bir açıklama yayınladı.

İşbirliği merkezi açıklamasında Doğu Kürdistan ile İran rejimi arasında var olan Kürt sorununun her daim diyalog ve barış yöntemleri ile çözülmesinden yana oldukları ifade edilerek, ancak İran rejiminin diyaloğa yanaşmadığı bu nedenle bu konuda umutsuz olundukları belirtildi.

Tarafsız ve bağımsız bazı kuruluşların Kürdistan partileri ile İran rejimi arasındaki sorunun diyalog yoluyla çözüme kavuşturulması için kendileri ile istişare halinde olunduğunun belirtildiği açıklamada, ciddi müzakere koşullarının oluşması halinde bunun kamuoyu ile paylaşılacağı ifade edildi.

Oslo merkezli NOREF aracılığıyla görüşme iddiası

Bu hafta başında Farsça yayın yapan bazı haber ajansları, İran rejimine karşı silahlı mücadele yürüten dört Kürt partisinin Oslo’da İran rejimi yetkilileri ile masaya oturduğu ve görüşmenin Oslo merkezli NOREF NOREF (Norwegian Centre For Conflict Resolution)  isimli sivil toplum kuruluşu aracılığıyla gerçekleştirildiği şeklinde iddialarda bulunmuştu.

Görüşmeye İran Kürdistan Demokrat Partisi, Kürdistan Demokrat Partisi, İran Kürdistan Emekçileri Topluluğu (KOMELE), Kürdistan Mücadele Örgütü temsilcilerinin bu görüşmelere katıldığı da ortaya atılan iddialar arasındaydı.

Komele, görüşmeyi doğruladı

Gerçekleştirildiği iddia edilen görüşmede ismi geçen İran Kürdistan Emekçileri Topluluğu’nun (KOMELE) Genel Sekreteri aynı zamanda İran Kürdistan Partiler İşbirliği Merkezi Dönemsel Genel Sekreteri olan Omer İlhanzade, görüşmeyle ilgili Alman Deutsche Welle haber ajansına yaptığı açıklamada görüşmeyi doğrulamıştı.

İlhanzade açıklamasında, geçen 1-1,5 yıl içinde uluslararası alanda tanınan kişilerin ve kurumların kendileri ile temasta olduklarını ifade ederek şunları söylemişti: “Onlar Doğu Kürdistan için barışçıl bir çözüm yolunun bulunmasını istediler. Biz de olumlu karşıladık ve müzakerelere hazır olduğumuzu ifade ettik. En sonunda da bu görüşmeler oldu.”

İlhanzade: Müzakereler için 3 şartımız var

Yapılacak müzakereler için 3 şartlarının olduğunun altını çizen Omer İlhanzade, “Birinci şartımız, müzakerenin aleni ve açık olmasıdır. İkinci şartımız, müzakere Kürdistan meselesini esas almalı, Kürdistan meselesi resmi olarak tanınmalı ve (İran) İslam Cumhuriyeti Rehberi (Ayetullah Hamaney) ve güçleri tarafından deklare edilmeli. Üçüncü şartımız da, uluslararası saygın bir gücün müzakerelere gözlemci olarak katılmasıdır şeklinde konuşmuştu.

İran rejimi ile yapılanın bir ‘müzakere’ olmadığını, sadece müzakere zeminini oluşturmak için bir “görüşme” olduğuna dikkat çeken İlhanzade, “Neticede müzakere için adımlar atılmalı hazırlıklar yapılmalı. Biz olumlu cevap verdik ve karşı taraf da bu meseleyi bizimle konuşmayı kabul etti” ifadelerini kullanmıştı.

Atılan adımların ve yapılan hazırlıkların uluslararası güçlerin baskısıyla gerçekleştiğini kaydeden Komele lideri, Kürt partilerinin İran rejimi ile yapılacak müzakereye olumlu cevap vermelerinin, Kürtlerin taleplerinde ve Kürt partilerinin siyasetinde bir değişiklik olduğu anlamı taşımadığını da belirtmişti.

Omer İlhanzade, Kürt partileri olarak ayrı ayrı Avrupa ülkeleri ve ABD ile görüştüklerini de belirtmişti.

İşbirliği Merkezi hangi partilerden oluşuyor

2018 yılanda kurulan ve İran işgalindeki Doğu Kürdistan’da İran rejimine karşı silahlı mücadele yürüten ‘İran Kürdistan Partileri İşbirliği Merkezi’ (Navendî Hewkarîy Hîzbekanî Kurdistanî Êran) yapısı içerisinde İran Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-İ), Kürdistan Demokrat Partisi (PDK), Kürdistan Emekçileri Topluluğu ve Kürdistan Mücadele Örgütü yer alıyor.

PKK ile aynı çizgide olan PJAK ve görece daha bağımsız olan Hüseyin Yezdanpenah liderliğindeki PAK (Kürdistan Özgürlük Partisi) ise bu yapının içerisinde yer almıyor.