بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Aşılar umut olurken dünya genelinde Corona vaka sayısı 85 milyonu aştı

Aşılar umut olurken dünya genelinde Corona vaka sayısı 85 milyonu aştı
Çin’de ortaya çıkıp hızla dünyaya yayıldıktan sonra İngiltere’de mutasyona uğramış örneğiyle daha tehlikeli bir hal alan Coronavirüs salgınında vaka sayısı 85 milyonu aştı. Bu olumsuz gelişmeye karşın üretilen aşılar dünyada umudu biraz daha artırdı.
posted onJanuary 3, 2021
noبۆچوون

2021’e yeni girdiğimiz bu günlerde yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınında dünya genelinde 85 milyon 27 bin 813 vaka sayısı görülürken can kaybı 1 milyon 844 bin 685 oldu.

İran İslam Cumhuriyeti gibi devletlerin gibi resmi açıklamalarına kuşkuyla yaklaşılan ülkeler bir yana, salgından en fazla etkilenen ülkeler sırasıyla ABD, Hindistan, Brezilya, Rusya, Fransa, İngiltere, Türkiye, İtalya, İspanya ve Almanya oldu.

ABD’de 20 milyon 904 bin 701 Coronavirüs vakası tespit edilirken, 358 bin 682 kişi Coronavirüsten dolayı hayatını kaybetti.

Dünya genelinde salgından en fazla etkilenen ikinci ülke ise Hindistan oldu. Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından ortak geliştirilen aşının ardından yerli aşıya acil kullanımına onay veren Hindistan’da vaka sayısı 10 milyon 324 bin 631. Ülke genelinde hayatını kaybeden sayısı ise 149 nim 471’e yükseldi.

İran rejimi gerçekleri saklamaya devam ediyor

Brezilya genelinde Coronavirüs vaka sayısı 7 milyon 716 bin 405 olurken, hayatını kaybedenlerin sayısı 195 bin 742 olarak açıklandı. Salgından en fazla etkilenen dördüncü ülke ise Rusya.

3 milyon 236 bin 787 Coronavirüs vakası görülen Rusya’da, Coronavirüs kaynaklı can kaybı sayısı 58 bin 506 olarak açıkladı.

İran rejiminin resmi açıklamalarına göre ise İran ve Doğu Kürdistan (Rojhelat) genelinde vaka sayısı 1 milyon 243 bin 434, virüsten kaynaklı can kaybı ise 55 bin 540. Ancak İran rejiminin resmi açıklamaların dışındaki diğer açıklamalara karşı büyük bir sansür uygulamasına rağmen hem sağlık uzmanları hem de yereldeki sivil aktivistler, açıklanan resmi rakamların gerçeği yansıtmadığını ve gerçek rakamların kat be kat daha fazla olduğunu ısrarla belirtiyorlar.

Türk devleti ise Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) ülkelere verilecek Coronavirüsle mücadele ödeneğinin vaka ve ölüm sayılarına göre olacağını açıklaması ardından aniden normalde açıkladığı vaka ve ölüm sayılarını 10 kattan fazla artırarak bir skandala imza atmıştı.

Türk Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı resmi verilere göre Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da (Bakur) genelinde Coronavirüs vaka sayısı 2 milyon 232 bin 35 iken can kaybı ise 21 bin 295 olarak açıklandı.

Avrupa’da salgından en fazla etkilenen ülke Fransa

Vaka sayısı bakımından Avrupa ülkeleri arasında sağından en fazla etkilenen ülke olan Fransa’da ise vaka sayısı 2 milyon 643 bin 239 olarak kayıtlara geçti. Fransa’da salgının başından bu yana 64 bin 921 kişi de Coronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Mutasyon virüsün görüldüğü İngiltere’de vaka sayısı 3 milyona dayandı

Mutasyon virüsün ilk olarak görüldüğü İngiltere’de ise vaka sayısı artıyor. 2 milyon 599 bin 789 vakanın görüldüğü ülkede 74 bin 570 kişi Coronadan hayatını kaybetti. İngiltere’nin ardında yer alan Türkiye’de ise salgının başından bu yana 2 milyon 232 bin 35 Coronavirüs tespit edildi. Toplam can kaybı ise 21 bin 295 oldu.

Salgından en fazla etkilenen ülkeler arasında sekizinci sırada bulunan İtalya’da ise 2 milyon 141 bin 201 Coronavirüs vakası tespit edildi. Salgının başından bu yana ülke genelinde Coronavirüs kaynaklı can kaybı 74 bin 985 olarak kayıtlara geçti. İspanya’da ise 1 milyon 936 bin 718 Coronavirüs vakası görülürken, 50 bin 837 kişi korona nedeniyle hayatını kaybetti.

Yeni yıla karantina yasaklarıyla giren Almanya’da da durum çok da farklı değil. Avrupa’nın lokomotifi olarak bilinen Almanya’da toplam vaka sayısı 1 milyon 773 bin 540, can kaybı sayısı ise 34 bin 859 olarak açıkladı.

Aşılar umut oldu

aşi

 

2020’nin Kasım ayında rekor sürede geliştirilen aşılar umut vadederken insanlık, bu son pandemiyi yenmeye bir adım daha yaklaştı.

Pfizer/BioNtech aşı denemelinin son aşamalarıyla ilgili bilgi veren ilk ilaç şirketi oldu.Veriler, aşının yüzde 90'dan fazla oranda insanların Coronavirüse yakalanmasını önlediğini gösteriyor. 43 bin kişiye aşı yapıldı ve hiçbir güvenlik kaygısı bildirilmedi.

Moderna'nın aşı denemesine ise ABD'de 30 bin kişi katıldı ve deneklerin yarısına plasebo verildi. Şirket, aşının yüzde 94,5 oranında Coronavirüse karşı koruma sağladığını ve Coronavirüs belirtileri gösteren 95 denekten sadece beşine gerçek aşı verildiğini açıkladı.

Rusya’nın geliştirdiği Sputnik V, Pfizer aşısına benzer oranda, yüzde 92'lik bir etkinlik elde edildiği açıklandı. Gelecek hafta ve aylarda, ileri aşamadaki denemeler üzerinde çalışan ekiplerden daha fazla sonuç gelmesi bekleniyor.

Jannsen aşısı denemesinde İngiltere genelinde 6 bin kişi toplandı. Diğer ülkelerdeki denemelerle bu sayının toplam 30 bine çıkması bekleniyor.

Şirket daha önce deneklere bir doz aşı yapılan geniş kapsamlı bir deney yaptı. Bu son denemede, iki dozun daha güçlü ve uzun süreli bağışıklık sağlayıp sağlamadığı görülecek.

Çin'deki Wuhan Biyolojik Ürünler Enstitüsü ve Sinopharm ile Rusya'daki Gamaleya Araştırma Enstitüsü'nün de aralarında bulunduğu bazı diğer aşılar da son deneme aşamasında. Ancak Çinli şirket Sinovac'ın Brezilya'da yaptığı bir ilaç denemesi, bir gönüllünün ölümü olduğuna inanılan "büyük bir ters olay" nedeniyle askıya alındı.

Tüm bu gelişmelere karşın aşıların toplumda etkin bir bağışıklık sağlaması için nüfusun çoğunluğunun aşılanması gerekiyor. Birçok ülke aşı çalışmalarının başından itibaren üreticilerle toplu alım sözleşmeleri imzaladı.

Kanada, nüfusuna neredeyse 10 kez yetecek dozda aşı siparişini şimdiden verdi. Bazı ülkeler işi sağlama alıp alacakları aşıların başarısız olma riskine karşı birçok firmayla anlaşma yaptı.