بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Edib fukarası Mollalar 3 ünlü yazarı hapse attı

Edib fukarası Mollalar 3 ünlü yazarı hapse attı
İran Yazarlar Birliği, Molla rejimi yargısının üyeleri olan ünlü yazarlar Reza Xendan Mahabadi, Bektaş Abdin ve Keywan Bazhan’ı tutukladığını ve yazarları ağır yaşam koşullarıyla ünlü Tahran'ın Evin hapishanesine konulduğunu duyurdu.
posted onSeptember 27, 2020
noبۆچوون

İran Yazarlar Birliği (IWA), İran İslam Cumhuriyeti yargısının IWA üyeleri ünlü yazarlar Reza Xendan Mahabadi, Bektaş Abdin ve Keywan Bejan’ı tutukladığını ve yazarları ağır yaşam koşullarıyla tanınan Tahran'ın Evin hapishanesine konulduğunu duyurdu.

IWA resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, üyelerinden Reza Xendan Mahabadi, Bektas Abdin ve Keywan Bejan'ın “rejime karşı propaganda yapmak, rejimi güvenliğini zayıflatmak amacıyla toplanma ve komplo kurmak” iddialarıyla suçlandığını ve bu iddialar nedeniyle tutuklanarak Evin Hapishanesi’ne sevk edildiklerini belirtti.

İran basını, rejim mahkemesinin bu kararı ardından birçok bağımsız yazar, entelektüel ve şairin 3 yazara verilen hapis cezası kararını kınamak amacıyla Evin Hapishanesi önünde toplandıklarını ve yazarların serbest bırakılmalarını talep ettiklerini bildirdi.

İran yargısı, Reza Xendan Mahabadi ve Bektaş Abdin'i 6 yıl hapse mahkum ederken, Keywan Bejan’ı da “rejim karşıtı propaganda yapmak ve rejim güvenliğini tehlikeye atmak amacıyla komplo kurmak” iddiasını gerekçe göstererek 3 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Üç yazar, mevcut suçlamalar ile 21 Haziran'da ifade vermeleri için mahkemeye çağrılmış ancak Coronavirüs salgını nedeniyle aldıkları hapis cezaları ertelenmişti.

Siyasi aktivist ve insan hakları savunucularına karşı verdiği ağır kararlarla tanınan rejim yargıcı Muhammed Mouqiseh,  üç yazarı geçen yılın Mayıs ayında altı yıl hapse mahkum etmişti.

Cezaların temyiz edilmesi ardından, başka bir kötü namlı yargıç olan Ahmed Zargar, Bektaş Abtin ve Reza Xendan Mahabadi aleyhindeki kararı onadı. Rejim yargıcı Zargar, Keywan Bejan'ın cezasını ise üç yıl 6 aya indirdi.

IWA açıklamasında, Temyiz Mahkemesinin üç yazarı avukatları hazır olmadan gıyaben hapis cezasına mahkum ettiğinin altını çizdi.