Ana içeriğe atla

Avrupa ve Amerika’da Corona korkusu artıyor

Avrupa ve Amerika’da Corona korkusu artıyor
Almanya, İspanya ve İtalya'da Coronavirüsle mücadelede sokağa çıkma yasakları uzatıldı, önlemler sıkılaştırıldı. Son olarak Yunanistan da sokağa çıkma yasağı ilan etti. ABD Başkanı Donald Trump, New York, Washington ve California eyaletlerinde “büyük felaket” ilan edilmesine onay vereceğini duyurdu.
posted onMarch 23, 2020
noyorum

Almanya'da tespit edilen yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınına yakalanmış kişi sayısının 22 bin 672'ye ulaştığı açıklandı. Ülkede hastalık nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı da 86'ya yükseldi. Bir gün önce vaka sayısı 18 bin 610, ölü sayısı da 55 olarak duyurulmuştu. Son 24 saat içerisinde Almanya'da hem vaka hem de ölü sayılarında ciddi bir artış görüldü.

İspanya Avrupa’da İtalya’nın ardından salgının en şiddetli yaşandığı ülke. İspanyol Sağlık Bakanlığı’na göre ülkede 28 bin vaka var ve 1700 ölüm yaşandı.

Fransa’da 24 saatte 112 kişi hayatını kaybetti

Avrupa, Coronavirüs salgınında merkez üssü olmaya devam ederken salgından en çok etkilenen 3’üncü Avrupa ülkesi olan Fransa’da vaka sayısı ve virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı artmaya devam ediyor.

Fransa Halk Sağlığı Genel Müdürü Jerome Salomon, Fransa’da son 24 saat içinde 112 kişinin yaşamını yitirdiğini, ölü sayısının 674’e vaka sayısının da 16 bin 18’e yükseldiğini kaydetti. Salomon tarafından açıklanan rakamlara göre, ölenlerin yüzde 35’i 65 yaşın altında.

Fransa’da 2 bin 200 kişi iyileşerek taburcu edildi. Buna karşın 7 bin 240 kişi halen hastanede tedavi görüyor, bunların 1746’sı yoğun bakımda.

Salomon, salgının yayılmaya devam ettiğini giderek daha ciddi bir hal alacağını belirterek, halktan ellerinde maske olması durumunda bunları sağlık görevlilerine vermelerini, halktan bariyer kurallarını uygulamalarını istedi. Salomon “Evde kalmak hayat kurtarmak demek. Evlerinizde kalmaya devam edin” dedi.

Jerome Salomon, tüm dünyada vaka sayısının 318 bine yükseldiğini, virüsün bulaştığı ülke sayısının da 169’a ulaştığını dile getirdi.

Avrupa’da en çok İtalya’da vaka ve ölü sayısının arttığına dikkat çeken Salomon, “İtalya’da bir gün içerisinde 651 kişi yaşamını yitirdi ve ölü sayısı 5 bin 500’ü geçti” dedi.

İngiltere’de 18 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Corona

 

İngiltere'de Coronavirüs nedeniyle can kaybı da 48 artarak 281'e çıktı. Ülkede 18 yaşındaki genç Corona’ya yenik düşerek hayatını kaybetti.

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) tarafından yapılan açıklamaya göre 18 yaşındaki en genç Coronavirüs hastası yaşamını yitirdi.

İngiltere Sağlık Servisi yetkilileri dün yaptıkları açıklamada, 18 yaşındaki Coronavirüs hastasının Coventry Üniversite Hastanesi’nde yaşamını yitirdiği ifade edildi. Hastanın başka rahatsızlıkları da bulunduğu belirtilirken, İngiltere’de virüs sebebiyle hayatını kaybeden en genç hasta olduğu vurgulandı.

Yunanistan’da sokağa çıkma yasağı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis yaptığı açıklamada, ülkede bugün sabah saat 6.00’dan itibaren acil ihtiyaçlar dışında sokağa çıkma yasağı uygulandığını bildirdi. Açıklamada yalnızca işlerine gitmek zorunda olanların, market alışverişi yapanların ve hastaneye gidenlerin sokağa çıkabileceği belirtildi.

Pazar günü Yunanistan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ülkede 94 yeni Coronavirüs vakası olduğu belirtildi. Ülkedeki toplam vaka sayısı 624’e çıktı.

Trump 3 eyalette ‘Büyük felaket’ ilan etti

Trump

 

ABD Başkanı Donald Trump, New York ve Washington eyaletlerinde “büyük felaket” ilan edilmesine dair taleplerine onay verdiğini, yakın bir zamanda California için de bu talebe olumlu yanıt vereceğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, Coronavirüs salgınının en yoğun görüldüğü New York, Washington ve California eyaletlerinde toplumsal olay ve doğal afet durumlarında yarı zamanlı görev yapan ulusal muhafızları harekete geçirdiklerini açıkladı.

Donald Trump'a göre, ABD federal hükümeti, Coronavirüsle savaşmaya yardımcı olmak için New York, California ve Washington eyaletlerinde 'ulusal muhafız birimleri' yerleştirme maliyetlerini karşılayacak.

Trump, ayrıca bu eyaletlerde yeni yatak kapasitesi sağlanacağını da söyledi.

Federal Acil Durum Yönetimi Ajansı (FEMA) Başkanı Peter Gayno da yaptığı açıklamada, ulusal muhafızların görevlendirilmesine ilişkin "Bu, bir sıkıyönetim ilanı değildir. Ulusal muhafızlar, eyalet valilerinin yönetiminde olacak" ifadelerini kullandı.

Ulusal muhafızlar, ABD'de büyük çaplı toplumsal olaylar ve doğal afet döneminde müdahale etmek ve ülkenin iç güvenliğini sağlamak için görev alıyor.

Birçoğu sivil hayat yaşayan ve yarı zamanlı orduda görev alan ulusal muhafızlar, hem eyaletlerin hem de federal hükümetin yönetimi altında bulunuyor.

Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre, ABD'de teyit edilen Coronavirüs vakalarının sayısı 32.644'e ulaştı.

Türkiye ve Bakur’da vaka ve ölümler arttı

Türk Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da (Bakur) Coronavirüs vaka sayısının 1236, can kaybının da 30’a yükseldiğini duyurdu.

Fahrettin Koca, Coronavirüs salgınına ilişkin, "Olayları takip etmek yerine artık olasılıklara odaklanıyoruz" diye konuştu. Koca, Coronavirüsle mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı’na yeni personel alınımı yapıldığını belirterek, “İnsan kaynağımızın yeterliliği konusunda, kadromuza 32 bin personel dahil ediyoruz” dedi.

OECD’den Corona’nın ekonomilere etkisi uyarısı

Corona

 

Dünya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, Coronavirüs salgınının yarattığı ekonomik şokun şimdiden 2008’de yaşanan finansal krizden daha büyük bir hale geldiğini belirterek dünyanın en büyük ekonomilerinin önümüzdeki aylarda resesyona girebileceğini söyledi.

BBC'ye yaptığı açıklamada Gurria, ülkelerin hızla toparlanacağına inanmanın bir hayal olduğunu, Coronavirüs salgınının küresel büyüme hızını yarı yarıya azaltıp yüzde 1,5'e düşürebileceğini, hatta bu tahminlerin bile "fazla iyimser" göründüğünü belirtti.

“Oluşacak işsizliği bilemiyoruz”

Salgının neden olacağı işsizlik oranı ve iflasların boyutunun hâlâ bilinmediğine dikkat çeken Gurria, ülkelerin salgının ekonomik sonuçlarıyla önümüzdeki yıllar boyunca uğraşmak zorunda kalabileceklerini aktardı.

OECD, hükümetlere Coronavirüs testlerini ve tedavilerini hızlandırmak için gerekli maddi şartları oluşturmaları çağrısı da yaptı.

Gurria’ya göre Coronavirüsün yarattığı ekonomik belirsizlik, ekonomilerin 11 Eylül saldırıları ya da 2008 finansal krizinden daha büyük bir şok yaşamalarına yol açtı. OECD Genel Sekreteri Gurria, bunun en büyük sebeplerinden birinin bu süreç sonunda kaç kişinin işsiz kalacağının ve ortaya çıkacak işsizlik ile nasıl başa çıkılacağının bilinmemesi olduğunu aktardı.

“Vergi ödemelerine ara verin”

Hükümetlerin borçlanma kurallarını çöpe atıp krizle başa çıkmak için ellerindeki her şeyi kullanması gerektiğini söyleyen Gurria, büyük bütçe açıklarının halihazırda borçlu ülkelerin sırtında yıllar sürecek bir kambura dönüşebileceğini aktardı.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin oluşturduğu G20 grubu ülkeleri, toparlanmanın V şeklinde olacağına inanıyor. Hızlı bir şekilde ekonomik aktivitede düşüş ardından da hızlı bir yükseliş bekliyorlar. Ancak Gurria, bu görüşe karşı çıkıyor; U şeklinde bir dibin yaşanacağı ve toparlanışın uzun süreceği bir süreç bekliyor; bugün alınacak kararlarla L şeklinde bir krizin önüne geçilebileceğini ifade ediyor.

OECD’nin krizle mücadele için hükümetlere yaptığı öneriler şu şekilde: Bedava virüs testi, doktorlar ve hemşireler için daha iyi bir ekipman, serbest çalışanlar ve diğer çalışanlara nakit transferi, şirketler için vergi ödemelerine ara verilmesi.