Ana içeriğe atla

Irak: 26 aktivist suikast sonucu öldürüldü

Irak: 26 aktivist suikast sonucu öldürüldü
Irak Yüksek Bağımsız İnsan Hakları Komiserliği Üyesi Ali Bayatlı, ülkede 1 Ekim'den bu yana devam eden hükümet karşıtı gösterilere katılan 26 aktivistin suikast sonucu öldürüldüğünü duyurdu.
posted onDecember 23, 2019
noyorum

Irak Yüksek Bağımsız İnsan Hakları Komiserliği Üyesi Ali Bayatlı, başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, işsizlik, temel hizmet yetersizliği ve (İran rejiminin) ülkenin iç işlerine müdahalesine tepki göstermek için eylem yapan protestoculara yönelik ihlallerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Başta Bağdat olmak üzere ülkenin orta ve güney vilayetlerindeki gösterilere katılan 26 aktiviste suikast düzenlendiğini belirten Bayatlı, suikastların 13'ünün başkentte, diğerlerinin ise güney vilayetlerinde yapıldığını söyledi.

Bayatlı, 3 aktiviste de suikast teşebbüsünde bulunulduğunu ifade ederek, Iraklı yetkililerin yaşananlara ilişkin henüz açıklama yapmadığını hatırlattı.

Aktivist ve göstericileri kim öldürüyor?

Gösteriler nedeniyle 29 Kasım'da görevinden istifa eden Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, daha önce yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin gösterilere müdahale sırasında gerçek mermi kullandığı itirafında bulunmuştu.

Irak Savunma Bakanı Necah eş-Şammari, 15 Kasım'da yaptığı açıklamada, hükümet karşıtı protestolar sırasında bazı göstericilerin hayatını kaybetmesinden "üçüncü tarafı" sorumlu tutmuştu. Şammari "üçüncü taraf" ile kimleri kastettiğine ilişkin ise detaylı bilgi vermemişti ancak siyasi gözlemciler üçüncü tarafın İran rejimine bağlı Şii milis gruplarla oluşturulan Haşdi Şabi ve türevleri olduğunu ve Şammari’nin İran rejimini işaret etmekten çekindiği için İran rejiminin ismini telaffuz etmediğini belirtmişti.

2003'te ABD’nin Irak’a müdahalesinden bu yana Irak’ın siyasi ve askeri yapısına sızan İran rejiminin, Bağdat'taki mevcut siyasi yapıyı koruma adına gösterileri bastırmaya çalıştığıyla ilgili gereğinden fazla argüman bulunmakta.

Göstericiler greve başladı

Öte yandan Bağdat’taki Tahrir Meydanı’nda 3 aydır devam eden protesto gösterilerine üniversite öğrencilerinden destek gelirken, ülkenin güneyindeki birçok ilde de grev başlatıldı.

Şii nüfusunun yoğun olduğu Necef kentinde grev başlatan öğrenciler, üniversitenin kapısı önünde çadırlar kurarken, bazı devlet dairelerinde de mesai yapılmadı.

Genel grev ilan edilen Divaniye kentinde ise protestocuların, sağlık hizmet kurumları dışındaki tüm devlet dairelerini kapattığı öğrenildi.

Geçtiğimiz ay en kanlı protestoların yaşandığı Zikar'da ise valilik, kentte meydana gelebilecek herhangi bir şiddet olayını önlemek amacıyla tatil ilan ettiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, tatil kararının sağlık kurumlarını kapsamadığı vurgulandı.

Müsenna ve Kut kentlerinde ise grev çağrıları üzerine çok sayıda devlet kurumlarında mesai yapılmadı. Protestocular anayolları barikat kurup kapattı.

IRAK’TA GÖSTERİLER

İşsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliği ülkede geniş çaplı gösterilere neden oldu. 1 Ekim'de başlayan gösterilerde 500’e yakın kişi öldü, 20 bin kişi yaralandı.

Gösteriler boyunca 2 bin 700 eylemci gözaltına alınıp serbest bırakıldı ancak halen 107 göstericinin tutukluluğu devam ediyor.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle 29 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmıştı.