یک لکه نفتی در آبهای دریای مدیترانه در نزدیکی ساحل بندر بانیاس در سوریه از یک ماه پیش و پس از آن ایجاد شد که نفتکشهایی از جمهوری اسلامی ایران نفت برای پالایشگاه این منطقه بردند.
قرار بوده نفت نفتکش با لوله به ساحل برسد تا به پالایشگاه بانیاس منتقل شود. اما به ناگهان خط لوله منفجر شده است.
یک ماه بعد از این رخداد و بزرگ شدن لکه نفتی و خطرات زیادی که برای زیست محیط و آبهای منطقه ایجاد کرده، تلویزیون دولتی سوریه این روزها با انتشار تصاویر هوایی از رسیدن امتداد لکه به نزدیکی ساحل گزارش داده و این امر را «خرابکاری تروریستی» نامیده است.
حادثهای اتفاقی در یک مکان راهبردی یا خرابکاری عامدانه؟
نشت نفت مورد توجه زیاد رسانههای اسرائیلی نیز قرار گرفته که این گزارش را به گونهای بازتاب دادهاند که از آن این برداشت میشود که عواملی این خط لوله دریایی را عامدانه منفجر کردهاند.
این رسانهها نوشتهاند این امر چه با حضور نفتکشهای ایرانی ارتباط داشته باشد چه نه، انفجار لوله دریایی چند روز بعد از رسیدن دو نفتکش ایرانی به بانیاس رخ داده است.
لحن شیطنتآمیز انعکاس گزارش در رسانههای اسرائیلی حتی میتواند این ذهنیت را القا کند که ممکن است این کشور در پشت پرده این ماجرا باشد – بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل چند ماه پیش علنا گفت، نیروی دریایی کشورش با «نفت قاچاقی» ایران در آبهای دور و نزدیک مقابله خواهد کرد.
پالایشگاه بندر بانیاس سوریه به خاطر آنکه درآمد آن در اختیار حکومت بشار اسد قرار میگیرد، و رژیم او عامل کشتار مردمی در جنگ داخلی سوریه است، مورد تحریم سازمان ملل قرار دارد.
اما شواهدی نشان میدهد که رژیم ایران در راستای کمکهای کلان برای بقای حکومت بشار اسد، کماکان نفت به بندر بانیاس منتقل میکند.
گفتنی است ابرنفتکش «گریس1» که حامل بیش از دو میلیون تن نفت ایران است، و از بیش از یک ماه پیش در تنگه جبلالطارق با فرمان حکومت این منطقه و دخالت مستقیم بریتانیا توقیف شده، در مظان این اتهام بود که با دور زدن کل قاره آفریقا، این محموله کلان نفتی را به سوی بندر بانیاس منتقل میکرد.
رژیم ایران انتقال نفت این نفتکش به پالایشگاه بانیاس را تکذیب کرد اما نگفت «گریس1» داشت به کجا میرفت. توقیف آن نفتکش تنها یکی از موارد انتقال نفت ایران به سوریه بوده که برملا شد.
حال انفجار خط لوله دریایی انتقال نفت از نفتکشهایی که به بندر بانیاس میرسند، یک مشکل دیگر بر سر راه نفترسانی ایران به سوریه ایجاد کرده و کار پالایشگاه بانیاس را نیز دستکم برای مدتی مختل میکند.
همزمان، حکومت سوریه پنجشنبه دهم مرداد اعلام کرد اسرائیل در این روز دوباره به منطقه قنیطره حمله کرده است.
چند ساعت بعد، نتانیاهو در یک سخنرانی گفت «شما مردم میشنوید که این روزها ما علیه حزبالله و ایران داریم در جبهه سوریه اقدام میکنیم».