Ana içeriğe atla

لندن: تصمیم قطعی اسکورت کشتی‌ها و بررسی تروریستی نامیدن سپاه پاسداران

لندن: تصمیم قطعی اسکورت کشتی‌ها و بررسی تروریستی نامیدن سپاه پاسداران
posted onJuly 25, 2019
noyorum

یک روز بعد از آغاز دوران نخست وزیری بوریس جانسون در بریتانیا در پی تحولات صحنه سیاست داخلی آن کشور، دولت جدید لندن پنجشنبه سوم مرداد/ ٢٥ ژوئیه اعلام کرد که تصمیم گرفته که نیروی دریایی بریتانیا از این پس همه کشتی‌ها و نفتکش‌هایی را که زیر پرچم این کشور حرکت می‌کنند، هنگام عبور آنها از آبراه هرمز همراهی کند.

وزارت دفاع بریتانیا تاکید کرده که این اقدام را در راستای دفاع از آزادی تردد دریایی و پس از اقدام ایران (در روز جمعه ١٩ ژوئیه/ ٢٨ تیر) در توقیف نفتکش بریتانیایی انجام می‌دهد.

ناو بریتانیایی که از سوی این کشور راهی آبهای منطقه شده، هفتم امرداد/ ٢٩ ژوئیه به نزدیکی تنگه هرمز خواهد رسید و موظف به اسکورت نظامی همه نفتکش‌ها و کشتی‌های بریتانیایی در زمان تردد آنها از این آبراه خواهد بود؛ امری که عبور و مرور را به میزان محسوسی کند خواهد کرد.

در همین حال، دومینیک راب وزیر خارجه جدید در دولت بوریس جانسون اعلام کرده که این دولت به گونه سنجیده و تنها پس از دریافت گزارش‌های بیشتر، در قبال ایران تصمیم می‌گیرد و اقداماتش شتابزده نخواهد بود.

از سوی دیگر، برخی از منابع در بریتانیا این احتمال را مطرح کرده‌اند که این کشور نیز مانند آمریکا سپاه پاسداران ایران را یک موجودیت تروریستی توصیف کرده و آن را در فهرست سیاه خود قرار دهد. هر چند شاخه قدس سپاه پاسداران از مدت‌ها پیش در فهرست ترور آمریکایی قرار گرفته بود، دولت دونالد ترامپ در اواخر فرودین امسال/ آوریل تمامی سپاه پاسداران را گروه  تروریستی نامید.

تهران که به تروریستی نامیدن سپاه از سوی آمریکا واکنشی خشمگینانه نشان داد، به احتمال زیاد پاسخی مشابه به بریتانیا نیز خواهد داد اما این امر تصمیم تهران را برای حل ماجرای  نفتکش‌ها سخت‌تر، و همچنین وضعیت نازنین زاغری زندانی دو تابعیتی را دشوارتر خواهد کرد.

در این میان، بریتانیا در حالی از قصد خود برای اسکورت نظامی همه نفتکش‌های حامل پرچم این کشور به هنگام عبور آنها از تنگه هرمز خبر داده که حسین دهقان وزیر دفاع پیشین جمهوری اسلامی چهارشنبه تهدید کرده بود ایران هر گونه تغییر وضعیت در خلیج فارس و تنگه هرمز را تحمل نخواهد کرد. با وجود این تهدید، معلوم نیست که ایران بتواند اقدام عملی خاصی انجام دهد.

برخی از رسانه‌ها اعلام کرده بودند که بریتانیا هم‌زمان با تحولات سیاسی‌اش و آغاز به کار نخست وزیری بوریس جانسون، نماینده‌ای به تهران فرستاده تا در مورد غائله نفتکش‌های دوکشور که عملا در دست کشور مقابل هستند، گفت‌وگو کند اما منابع دیپلماتیک بریتانیا به خبرگزاری رویترز گفتند که اعزام نماینده به تهران نادرست است.

این در حالی است که حسن روحانی رییس جمهوری نظام ایران چهارشنبه سخنانی در نشست دولت خود بیان کرد که مفهوم عملی آن، آمادگی تهران برای مبادله نفتکش بریتانیایی «استنا ایمپرو» در برابر رهایی نفتکش «گریس‌1» حامل نفت ایران بود که از ماه گذشته بنا به خواست حکومت محلی جبل‌الطارق، اما در واقع با خواست و اراده بریتانیا، در ساحل این تنگه میان آفریقا و اسپانیا اجبارا لنگر انداخته است.

در این میان، سوئد که یک شرکت دریایی‌اش اپراتور نفتکش «استنا ایمپرو» است، اعلام کرده که روز چهارشنبه با خدمه نفتکش که در بندرعباس هستند، تماس گرفته و اطمینان یافته که همه ٢٣ خدمه سالم هستند. سوئد از «همکاری خوب» میان ایران و خدمه نفتکش یاد شده سخن گفته و ابراز امیدواری کرده که این ماجرا با همکاری و حسن ظن فیصله یابد.