İran İslam Cumhuriyeti’nin, ülke kaynaklarını Suriye, Lübnan, Irak ve Yemen’deki siyasi ve askeri faaliyetlerine aktarması ve ülke içine kaynak ayıramaması sonucu, İran yolları ölüm hatlarına dönüştü.
İran’da bakımsızlıktan dolayı bozulan yolların yol açtığı trafik kazalarından dolayı her gün birçok insanın hayatını kaybediyor ve bir o kadarı da yaralanıyor. Trafik kazalarının artışını resmi veriler de doğruluyor. İç işleri Bilgi merkezi verilerine göre İran’da her yıl 800 bin trafik kazası meydana geliyor ve bu kazalarda 12 bin insan hayatını kaybediyor. Bu da günlük can kaybı ortalamasının 43 olduğunu gösteriyor. Geçmiş yıllarda; örneğin 2009 yılına ait verilere göre ise, toplam can kaybı 28 bin. Bu yüksek ölüm oranları İran’ın yol karnesinin ne kötü olduğunu açık delili.
İran Trafik Müdürlüğü verilerine göre geçen 10 yılda 277 bin kişi, trafik kazalarında hayatını kaybetti, 4 milyon 591 bin 307 kişi de yaralandı veya sakatlandı.
Resmi verilerine göre son on yılda, sadece Newroz Bayramı tatillerinde 11 bin 870 kişi hayatını kaybederken bu rakam Newroz Bayramı tatillerinde günlük ölüm sayısının 90 olduğunu gösteriyor.
Diğer ülkelerle karşılaştırma
Trafik güvenliği açısından İran, dünyanın en tehlikeli ülkeleri arasında. İran’da faaliyet yürüten BİME Araştırma Merkezi verilerine göre dünyanın 190 ülkesi arasında Sierra Leone’den sonra trafik kazalarındaki ölüm oranı en yüksek olan ülke. İran’da trafik kazaları büyük bir sorun olmasına karşın rejim yetkililerinin duyarsızlığı devam ediyor. İran Trafik Müdürlüğü (NACA) Sözcüsü, Meşriq haber sitesine verdiği demecinde, trafik kazalarının artış sebebini, trafiğe çıkan araç sayısının artışı ile gerekçelendirirken, araç artışına paralel yolların artırılmadığını kabul etti. Yetkili, yolların yenilenmesi ve bakımının yeterli düzeyde olmadığını da kabul ederek, daha önce 2 bin olan yollardaki kamera sistemlerinin hala 2 bin olduğunu söyledi.
2017 yılı trafik kazaları ölüm oranı
NACA Sözcüsü, 2017 yılında trafik kazalarında yaşanan can kayıpları ile ilgili ise, İran’daki yolların durumunun vahim olduğunu, bir çözüm bulunmaması durumunda trafik kazalarındaki ölüm oranının daha da yükselebileceği uyarısında bulundu.
Yolların yanı sıra İran otomobil sanayisi de büyük bir kriz içerisinde. İran ulusal otomobil markalarından biri olan Pride, güvenliği en alt seviyede olan otomobil markaları arasında yer alıyor. Yaşanan trafik kazalarında can kayıplarının en çok yaşandığı otomobil Pride marka otomobil. Ekonomik kriz ile paralel olarak yapılan yolsuzlukların ayyuka çıktığı İran’ın para biriminin büyük değer kaybetmesinden dolayı vatandaşların dış ülkelerden otomobil satın alma olanaklarını da darbelemiş durumda. Sadece üst tabakadan insanlar dış ülkelerden güvenlikli otomobiller satın alabiliyor.
Son 10 yılda, İran’da 277 ölümlü trafik kazası meydana gelirken Suriye’de 7 yıldır devam eden iç savaşın başlamasından bu yana bu oran 470 bine yükselmiş durumda. İran ile savaşın yaşandığı Suriye’de petrol fiyatlarındaki artış ve bulun ekonomiye etkisi göz ününe alındığında İran’ın ideolojik yayılmacılığı ve terörist faaliyetlerine karşılık İran toplumunu nasıl bir cendereye soktuğu daha iye görülecektir.
2018 yılı trafik kazaları ölüm oranları