Ana içeriğe atla

Ali Javanmardi’ye suikast planlayan İranlı ajan serbest bırakıldı

 Ali Javanmardi’ye suikast planlayan İranlı ajan serbest bırakıldı
posted onApril 25, 2022
noyorum

Doğu Kürdistanlı gazeteci ve siyasi aktivist Ali Javanmardi’ye suikast planlamaktan tutuklu İranlı ajan Samira Moradpour tahliye edildi. 

İran, Samira Moradpour’un serbest bırakılması için Kürdistan Bölgesi hükümetine uzun süredir baskı yapıyordu. 

Erbil mahkemesi, Doğu Kürdistanlı gazeteci ve siyasi aktivist Ali Javanmardi’ye suikast planlamak suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırılan İranlı ajan Samira Moradpour’un tahliyesine karar verdi.

Sadece 2 yıl tutuklu kaldıktan sonra Salı günü tahliye edilen ajan Moradpour, İran’ın Erbil Başkonsolosluğu’na teslim edildi. 

Çarşamba günü alelacele İranlı yetkililer tarafından Süleymaniye’ye götürülen Moradpour’un Başmak Sınır Kapısı’ndan İran’a gönderildiği öğrenildi.

Tahran yönetimi, ajan Moradpour’un serbest bırakılması için Kürdistan Bölgesi hükümetine uzun bir süredir yoğun baskılar yapıyordu. 

Doğu Kürdistan’ın Sinê kentinde yerel bir derginin genel yayın yönetmenliğini de yapan Samira Moradpour, İran İslam Cumhuriyeti tarafından gazeteci Ali Javanmardi’yi kaçırmak veya suikast düzenlemek için 2019’da Kürdistan Bölgesi başkenti Erbil’e gönderilmişti.

Ekim 2019’da kaldığı otelde bir grup arkadaşıyla suikast planları yaptığı sırada Kürdistan Terörle Mücadele timlerinin düzenlediği kritik operasyonla yakalanan ajan Moradpour, Mart 2021’de Erbil mahkemesi tarafından 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ajan Moradpour yakalandıktan bir gün sonra İran Devrim Muhafızları Ordusu İstihbarat Servisi, muhalif gazeteci Ruhullah Zam’ı çok yönlü bir operasyonla yakalayarak İran’a getirdiklerini duyurmuştu.

Zam, Aralık 2020’de idam edilmişti.