Ana içeriğe atla

Besê Hozat’tan Kemal Kılıçdaroğlu’na: İmralı’dan geçmeyen yol Diyarbakır’dan da geçmez

Besê Hozat’tan Kemal Kılıçdaroğlu’na: İmralı’dan geçmeyen yol Diyarbakır’dan da geçmez
posted onApril 16, 2022
noyorum

kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Eş Başkanı Besê Hozat, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Demokrasi’nin yolu Diyarbakır’dan geçer” açıklamasına, “İmralı’dan geçmeyen yol Diyarbakır’dan da geçmez” karşılığını verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Ocak’ta Kürt seçmenlere yönelik bir açıklamasında, “Bu ülkeye demokrasi gelecekse, herkes kimliğinden, inancından ötürü ötekileştirilmeyecekse bunun yolu Diyarbakır’dan geçer” demişti. 

Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz yıl Eylül ayındaki, “Devlet dediğimiz kurum gayrı meşru organla muhatap olmaz. Erdoğan bunu yaptı. Devleti İmralı'yla muhatap kıldı. İmralı meşru bir organ değil. Meşru organ kimdir? HDP'yi meşru organ olarak görebiliriz” açıklamaları sonrası ise, “Kürt sorununda muhatap kim?” tartışmaları başlamıştı.

CHP liderinin bu çıkışlarına, PKK’nin resmi gazetesi Serxwebûn’da yaptığı siyasi değerlendirmede yanıt veren Hozat, “İmralı’dan geçmeyen yol Diyarbakır’dan da geçmez” ifadesiyle, Kürt sorunun çözümünde muhatabın PKK Lideri Abdullah Öcalan olduğunu vurguladı. 

Öcalan’ın Kürt sorununun çözümünde baş müzakereci olduğunu ve CHP’nin Öcalan’ı muhatap almadan Kürtlerle helalleşemeyeceğini söyleyen Hozat, “CHP, Kürtlerin en meşru, demokratik haklarını, öz yönetim taleplerini kabul etmeden, Kürtler de güven yaratamaz. CHP, Önder Apo ile görüşmeyi suç sayarak demokrasinin yolunu Diyarbakır’dan geçiremez. İmralı’dan geçmeyen yol Diyarbakır’dan da geçmez. Önder Apo Kürt sorununun çözüm muhatabıdır. Kürt sorununun çözümünde baş müzakerecidir. Önder Apo’yu yok sayarak hiçbir çözüm geliştirilemez. Çözümün yolu İmralı’dan geçer. Önder Apo’nun da baş aktör olduğu bir çözüm süreci kuşkusuz Türkiye Meclisi’nde tartışılır. Kürt sorunu konusunda ciddi adım atılmasını ister. Kılıçdaroğlu’nun meclisi ve HDP’yi çözüm adresi göstermesi doğrudur ancak eksik bir yaklaşımdır. CHP gerçekten Kürt sorununu çözme konusunda kararlıysa Önder Apo’ya yaklaşımını değiştirmek durumundadır” ifadelerini kullandı.

“Millet ittifakı Kürtlerin demokratik haklarını, özyönetim taleplerini reddederek Kürtlerin desteğini alamayacağını” aktaran KCK Eş Başkanı, HDP’nin üçüncü yol ittifakı hakkında, “HDP’nin öncülüğünde kurulan üçüncü yol ittifakı çok değerli bir adımdır. Bu ittifakı mutlaka daha nitelikli hale getirmek, büyütmek ve güçlendirmek gerekiyor. Çünkü, Türkiye’nin tüm demokratik örgütlerini, kurumlarını ve kesimlerini içine alan geniş ve güçlü bir demokratik muhalefete ihtiyacı vardır. Sol-sosyalist ve demokratik güçler birleşmeden güçlü bir antifaşist demokratik ittifakın ortaya çıkması mümkün değildir. Bu açıdan demokratik ittifakı gerçekleştirme çabalarını çok değerli buluyoruz” değerlendirmesinde bulundu.