Ana içeriğe atla

Mazlum Abdi: Suriye’de ABD’siz bir çözüm mümkün değil

Mazlum Abdi: Suriye’de ABD’siz bir çözüm mümkün değil
posted onFebruary 13, 2022
noyorum

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, “ABD olmadan Suriye’de siyasi bir çözümün mümkün olmadığını düşünüyoruz. Siyasi çözüm için ABD Suriye’de kalmalı ve rol oynamalı” dedi. 

Suriye krizi ve IŞİD ile mücadele konularında Associated Press’e konuşan Abdi, IŞİD tehlikesinin devam ettiği uyarısında bulundu. 

Abdi, IŞİD lideri Ebu İbrahim el-Kureyşi'nin öldürülmesinin örgütte moral açısından çöküntü yaratmasına rağmen, bu operasyonun IŞİD tehlikesini sona erdirmeyeceğini söyledi.

Kureyşi’nin öldürülmesi operasyonunda DSG’nin rolüne ilişkin Abdi, “İçeri giren personelin güvenliğini sağladık, tüm söyleyebileceğim bu" dedi.

Suriye krizine siyasi bir çözüm getirilmemesi durumunda IŞİD tehlikesinin süreceğini vurgulayan Abdi, “ABD olmadan Suriye’de siyasi bir çözümün mümkün olmadığını düşünüyoruz. Siyasi bir çözüm için de ABD, Suriye’de kalmalı ve rol oynamalıdır. ABD sadece IŞİD ile mücadele için burada kalmamalıdır. Tabi IŞİD ile mücadele önemli ama buradaki siyasi çözüm için de çaba göstermeleri gerekir. Çünkü, siyasi çözüm olmadan IŞİD’in bitmesi mümkün değildir” dedi.

Suriye rejimi ile siyasi bir çözüm konusunda anlaşmak istediklerini ancak rejimin henüz buna hazır olmadığını aktaran Abdi, “Suriye rejimi ile anlaşmak istiyoruz. Bazen onlarla görüşüyoruz. Ancak, henüz çözümü kabul edecek noktada değiller. Suriye rejimi 2011 öncesine dönmek istiyor ancak, bu da bizim açımızdan mümkün değil. Rejim, buradaki yeni durumu kabul etmelidir. Uluslararası güçler, Suriye rejiminin yeni duruma göre hareket etmesi gerektiği konusunda yardımcı olmalıdır” ifadesini kullandı.