Ana içeriğe atla

Joe Biden, Suudi ve BAE ile silah anlaşmalarını askıya aldı

Joe Biden, Suudi ve BAE ile silah anlaşmalarını askıya aldı
ABD’nin yeni başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan ve BAE ile yapılan silah satış anlaşmalarını geçici olarak durdurdu.
posted onJanuary 28, 2021
noyorum

ABD Başkanı Joe Biden, Donald Trump döneminde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yapılan silah anlaşmalarını geçici olarak durdurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada bu tür silah satışlarının ABD'nin daha güçlü "güvenlik ortakları" oluşturma yönündeki ‘stratejik hedeflerine’ hizmet edip etmediğinin gözden geçirileceği belirtildi.

Körfez ülkelerine silah satışlarına Donald Trump yönetimince onay verilmişti. Anlaşma uyarınca ABD, BAE'ye 50 adet F-35 savaş jetinin yanı sıra önemli miktarda cephane satacaktı. Bu satışın toplam değeri 23 milyar doları buluyor. Suudi Arabistan'a da akıllı cephane satılmasına onay verilmişti.

Yeni ABD yönetimi ayrıca, Yemen'de Arap ülkelerine askeri desteğin sona erdirildiğini de açıkladı.

BAE ile F-35 anlaşması

Türk devletinin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini satın alması ardından ABD yönetimi, Türk devletine F-35 hayalet savaş uçaklarının satışını durdurmuş, buna ek olarak Türk devletini F-35 projesinden de çıkarmıştı.

ABD, İsrail ile diplomatik ilişkilerini normalleştirme kararı alan BAE ile F-35 satışı anlaşması yapmıştı. Satışın gerçekleşmesi halinde BAE (radar sistemleri tarafından yakalanmayan) "hayalet uçak" sahibi olan ilk Arap ülkesi olacaktı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Yemen'deki sivillerin durumunun yeni yönetimin öncelikleri arasında olduğunu söyledi. Blinken “Suudi Arabistan tarafından sürdürülen bir harekat görüyoruz ve birçokları günümüz dünyasında bunu en vahim insani kriz olarak görüyor, bu da bize bir şeyler söylüyor. Çaresiz durumda olan Yemen halkına insani yardım için elimizden gelen her şeyi yapmamız yaşamsal öneme sahip” diye konuştu.

İran rejimiyle yumuşama sinyali mi?: İlk adımı biz atmayacağız

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden yönetiminin Trump'ın çöpe attığı İran rejimiyle 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmasını güçlendirmek ve uzatmak istediğini de doğruladı ancak ilk adımı kendilerinin atmayacağını ifade etti. İran rejiminin birçok bakımdan anlaşma maddelerine uymaktan uzak olduğunu belirten Blinken rejimin anlaşmadan doğan yükümlülüklerini yerine getirme yönünde bir dizi adım atması gerektiğini vurguladı. Blinken “O noktadan bir hayli uzağız” diye konuştu.