Ana içeriğe atla

UST’den dünyaya çağrı: Mollaların Kürt ve Bellucilere zulmünü durdurun

UST’den dünyaya çağrı: Mollaların Kürt ve Bellucilere zulmünü durdurun
İran İnsan Hakları Örgütü, İran rejiminin Kürtlere ve Bellucilere yönelik infaz, saldırı ve baskıların yoğun bir şekilde arttığı uyarısında bulunarak, uluslararası topluma ve insan hakları örgütlerine İran rejimine karşı daha güçlü bir tepki verilmesi çağrısında bulundu.
posted onJanuary 27, 2021
noyorum

İran İnsan Hakları Örgütü (UST), İran İslam Cumhuriyeti’nin Kürtlere ve Bellucilere karşı infaz, saldırı ve baskılarını yoğun bir şekilde artırdığını belirterek, uluslararası topluma ve insan hakları örgütlerine İran rejimine karşı daha güçlü bir tepki verilmesi çağrısında bulundu.

İran rejiminin Doğu Kürdistan’da (Rojhelat) Kürt halkına karşı son iki haftadır yoğun bir baskı ve sindirme stratejisi uyguladığını belirten UST, 9 Ocak’tan beri Rojhelat’ın Kerec, Mahabad, Rabad, Naxdeh, Bokan, Meriwan, Senendej, Seqiz ve Servabad kentlerinde yapılan ev ve işyeri baskınları sonucunda en az 70 Kürt aktivistin gözaltına alındığını ve bunların neredeyse tamamının tutuklandığını bildirdi.

Gözaltına alınıp tutuklanan Kürt yurttaşların aileleri ile iletişime geçmesine izin verilmediğinin belirtildiği UST açıklamasında, Rojhelat’ta  Kürt halkına karşı başlatılan tutuklama ve baskı dalgasının amacının kültürel, çevre ve öğrenci haklarıyla ilgilenen Kürt aktivistleri ve diğer Kürt sivil toplum örgütlenmelerinin dağıtılması olduğu vurgulandı.

Kürdistan İnsan Hakları Ağı, yalnızca son iki hafta içinde en az 57 Kürt yurttaşın gözaltına alınıp tutuklandığını belirtirken Rojhelat İnsan Hakları Örgütü Hengaw ise son 16 gün içerisinde Rojhelat’ta en az 74 Kürt yurttaşın rejim güçleri tarafından gözaltına alındığını, bunlardan beşinin serbest bırakıldığını ancak 69'unun tutuklanarak cezaevlerine gönderildiğini bildirmişti.

Bellucilere karşı idam furyası

Bellucistan’da da son dönemde idam edilen Beluc sayısında büyük artış olduğunu aktaran UST, son beş hafta içerisinde Meşhed ve Zahedan cezaevlerinde 4’ü siyasi mahkum olmak üzere 19 Beluc mahkumun idam edildiğini ve sadece Zahedan Merkez Cezaevinde 124 mahkumun idam edilmeyi beklediğini aktardı.