Ana içeriğe atla

ABD, Biden’ın yemin töreni için alarmda

ABD, Biden’ın yemin töreni için alarmda
Geçtiğimiz hafta Kongre’ye düzenlenen baskın nedeniyle yaşanan güvenlik zaafını bertaraf etmek isteyen ABD güvenlik güçleri, yeni Başkan Biden göreve başlamadan önce her türlü saldırı ve şiddet ihtimalini önlemek amacıyla ülke çapında güvenlik alarmına geçti.
posted onJanuary 14, 2021
noyorum

ABD Başkan Donald Trump’ın destekçileri tarafından geçtiğimiz hafta Kongre’ye düzenlenen baskın nedeniyle yaşanan güvenlik zaafının bir daha tekrarlanmasını istemeyen ABD güvenlik güçleri, yeni başkan Joe Biden göreve başlamadan önce her türlü saldırı ve şiddet olayı ihtimalini önlemek için ülke çapında bir güvenlik operasyonu düzenliyor.

Federal ve eyalet yetkilileri, Kongre üyelerine yönelik tehdit mesajlarını değerlendirerek, güvenlik güçlerinin herhangi bir saldırıya hazır olması için harekete geçti.

Trump’ın destekçileri tarafından 6 Ocak’ta Kongre binasına yapılan baskında Kongre üyeleri kapalı bir odada saatlerce saklanırken, yaşanan bu olaylarda 1’i polis 5 kişi hayatını kaybetti.

20 Ocak’ta göreve başlamadan önce ekibinin etrafındaki güvenliği artıran yeni Başkan Joe Biden’ın 20 Ocak’taki yemin töreni yaklaşırken, Federal Soruşturma Bürosu (FBI), 16-20 Ocak tarihlerinde ülkenin 50 eyaletinin başkentlerinde bulunan kongre binalarında silahlı protestoların olacağı konusunda uyardı.

Demokrat Parti milletvekilleri Adam Schiff ve Jerry Nadler ortak bir açıklama yaparak, önümüzdeki günlerde şiddet yanlısı radikallerin gerçekleştirebileceği her türlü saldırıyı önlemek için adım atmak gerektiğini vurguladı.

Trump destekçileri tarafından düzenlenen baskını ilk başlarda savunsa da, Temsilciler Meclisi’nde azil süreci hakkında yapılan oturum esnasında yaptığı yazılı açıklamada,  “Daha fazla gösterilerin olacağı raporlarının ışığında, şiddet, kanunsuzluk ve hiçbir tür vandallık olmamasını ısrar ediyorum. Benim savunduğum bu değil ve Amerika'nın savunduğu şey de bu değil. Tüm Amerikalılara, sinirlerin yumuşaması ve gerginliğin sakinleşmesi için sesleniyorum” ifadelerini kullandı.

Silahlı protesto çağrılarına karşı uyarı

Sosyal medyada aşırı sağ forumları ve sohbet odalarında Biden’ın yemin töreni sırasında düzenlenebilecek olası protestolarla ilgili çelişkili mesajlar ortaya çıktı.

Aşırı sağcı bazı siteler, Biden’ın yemin törenini her ne pahasına olursa olsun önlemek için destekçilere Beyaz Saray, Kongre ve Yargıtay’ı kuşatmaya çağırdı.

Trump’a yakın The Donald sitesi ise protestocuları 17 Ocak’ta Kongre merkezi ve eyalet başkentlerinde silahlı protestolar düzenleyerek ‘özgürlüğü savunmaya’ çağırdı.

Bununla birlikte, bazı aşırı sağcı forumlardaki kullanıcılar, tüm bunların kendilerini tuzağa düşürmek için yapılan bir komplonun parçası olduğu düşüncesiyle insanları bu etkinliklere katılmamaları konusunda uyardı.