Ana içeriğe atla

Twitter’ın hesabını kapattığı Trump’ın ‘azli’ için harekete geçildi

Twitter’ın hesabını kapattığı Trump’ın ‘azli’ için harekete geçildi
ABD’de Trump’ın çağrısıyla Kongre binasına yapılan baskının ardından sular durulmuyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Trump’ın istifa etmemesi durumunda Kongre genel kurulunun “Azil” için hazırlıklı olunmasını istedi Twitter ise Trump’ın hesabını süresiz askıya aldı.
posted onJanuary 9, 2021
noyorum

Twitter’in resmi hesabını kapattığı ABD Başkanı Donald Trump, bu hamleye karşı “Susturulmayacağım” tepkisini gösterirken ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’den Trump’ın başkanlıktan azledilmesiyle ilgili “hazırlıklı olunması” açıklaması geldi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Donald Trump’ın Çarşamba günkü Kongre olaylarının ardından istifa etmemesi halinde, Trump’ın başkanlıktan ‘azil’ edilmesiyle ilgili tasarıların genel kurulda nasıl ele alınacağını belirleyen İç Tüzükler Komisyonu’ndan sunulacak bir önerge konusunda hazırlıklı olmasını istedi.

Pelosi, Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar ile yaptığı toplantının ardından Meclis’teki Demokratlar’ın Başkan’ın derhal istifa etmesini umduklarını söyledi. Pelosi, Temsilciler Meclisi’nin her seçeneği değerlendireceğini kaydetti.

Pelosi Cuma günü Trump için ‘‘dengesiz’’ ifadesini kullandı ve Kongre’nin Amerikalıları korumak için her şeyi yapacağını söyledi.

Başkan Trump’ın görev süresi yetkilerini 3 Kasım seçimlerinin galibi Joe Biden’a devredeceği 20 Ocak tarihinde sona erecek.

Ancak Kongre üyelerinin Trump’ı görevden uzaklaştırıp uzaklaştıramayacağı belli değil, azil süreci Senato’da bir yargılama yapılmasını gerektiriyor. Senatoda şu anda çoğunluk Cumhuriyetçilerin.

ABD yasaları, Başkan’ın görevini yerine getirecek durumda olmadığı hallerde, görevi başkan yardımcısının devralmasını öngörüyor.

Reuters: Trump “ABD’ye karşı şiddeti teşvik etmekle” suçlanıyor

Azil maddeleri Demokrat Temsilciler Meclisi üyeleri David David Cicilline, Ted Lieu ve Jamie Raskin tarafından hazırlandı.

Reuters haber ajansına göre maddelerin Kongre üyeleri arasında dolaşan bir kopyasında Trump, ‘‘ABD yönetimine karşı şiddeti teşvik etmekle’’ suçlanıyor.

Maddelerde ayrıca Trump’ın geçen hafta Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger ile yaptığı ve eyalette seçimi kendisine kazandıracak oyları bulmasını istediği bir saatlik telefon konuşması da yer alıyor.

Georgia’da yapılan Senato seçimlerinde iki Demokrat aday zafer elde etmiş, böylece Senato’da üstünlük Demokratlara geçmişti.

Trump: Susturulmayacağım

Trump

 

Öte yandan Başkan Donald Trump’ın resmi hesabı Twitter tarafından süresiz olarak askıya alındı. Twitter’dan yapılan açıklamada, “@realDonaldTrump hesabı” tarafından yapılan son iletilerin ve bunların içeriğinin; bunların Twitter’da ya da Twitter dışında nasıl algılandıklarını göz önünde bulundurarak daha fazla şiddeti teşvik etme riski karşısında süresiz olarak askıya alındığı belirtildi.

Twitter’ın kişisel hesabını askıya aldığı ABD Başkanı Donald Trump ise resmi başkanlık hesabı olan @POTUS isimli hesabı kullanarak Twitter’dan mesaj paylaştı. Ancak Donald Trump’ın bu hesaptan paylaştığı mesajlar çok kısa bir süre sonra silindi.

Başkan Trump'ın bu mesajı, VOA Beyaz Saray muhabiri Steve Herman'ın belirttiğine göre Beyaz Saray Basın Sözcüsü Yardımcısı Judd Deere tarafından Beyaz Saray muhabirlerine de gönderildi.

Yazdığı mesajlarda Trump kendisinin ve destekçilerinin susturulamayacağını söyledi ve başka web sayfalarıyla görüşmelerinin yanı sıra kendi iletişim platformlarını oluşturmak için çalışma içinde olduklarını ifade etti.

Twitter'ın ifade özgürlüğüyle bir alakası olmadığını ve platformun sadece radikal sola özgürce ifade hakkı tanıdığını savunan Donald Trump mesajını “Takipte kalın” diye bitirdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter’dan silinen mesajının tamamı şöyle:

“Uzun zamandır söylediğim gibi, Twitter ifade özgürlüğünü yasaklama konusunda daha da ileri gitti. Ve bu akşam Twitter çalışanları, Demokratlar ve radikal sol ile birlikte çalışarak beni ve sizi, bana oy veren 75 milyon vatanseveri susturmak için hesabımı platformlarından kaldırdı.

Twitter özel bir şirket olabilir ama devletin 230. Madde (İletişim Uygunluk Yasası’nın) ile sağladığı ayrıcalık olmaksızın çok daha fazla var olamayacaklar. Bunun olacağını tahmin etmiştim. Başka diğer web sayfalarıyla görüşüyoruz ve yakında büyük bir duyuru yapacağız. Ayrıca yakın gelecekte kendi platformumuzu kurma olasılığımızı da değerlendiriyoruz. Susturulmayacağız. Twitter ifade özgürlüğüyle alakalı değil. Tek yaptıkları, dünyanın en kötü niyetli kişilerinin özgürce konuştuğu radikal sol platformunu desteklemek. Takipte kalın.”