Ana içeriğe atla

Donald Trump Nobel Barış Ödülü adayı

Donald Trump Nobel Barış Ödülü adayı
ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan normalleşme anlaşmasına yaptığı katkılardan dolayı 2021 Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildiği bildirildi.
posted onSeptember 9, 2020
noyorum

Amerikan Fox News televizyonu, ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşmasına yaptığı katkılardan dolayı 2021 Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildiğini bildirdi.

Trump’ın adaylığının Norveç Parlamentosu üyesi ve NATO Parlamenterler Meclisi Başkanı Christian Tybring-Gjedde tarafından sunulduğu belirtildi.

Tybring-Gjedde Fox News'e verdiği demeçte, Trump’ın adaylığı için “Kendi haklarına göre, diğer Barış Ödülü adaylarından daha çok uluslararasında barışı tesis etmeye çalıştığını düşünüyorum” dedi .

Sağcı İlerleme Partisi milletvekili Christian Tybring-Gjedde Reuters'e verdiği demeçte ise ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail ile BAE arasındaki imzalanan tarihi barış anlaşmasına yaptığı katkı için “Bu eşsiz bir anlaşma” dedi.

Nobel Komitesi'ne gönderilen adaylık mektubunda, İsrail ile BAE arasındaki anlaşmaya ek olarak, Trump'ın "Hindistan ile Pakistan arasındaki Keşmir sınır anlaşmazlığı ve Kuzey ile Güney Kore arasındaki çatışma gibi çatışan taraflar arasındaki iletişimi kolaylaştırmadaki kilit rolü vurgulandı.

Norveçli parlamenter Christian Tybring-Gjedde, ABD Başkanı Donald Trump’ı Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermesine karşın yine de büyük bir Trump destekçisi olmadığının altını çizerek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Nobel Barış Ödülü Komitesi gerçeklere bakmalı ve onu (Trump) davranış biçimleriyle değil gerçeklere göre değerlendirmeli. Son yıllarda Barış Ödülü'nü alan insanlar Donald Trump'tan çok daha az şey yaptı.”

Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın 2009 Nobel Barış Ödülü'nü kazanmasına atıfta bulunanTybring-Gjedde, “Örneğin, Barack Obama hiçbir şey yapmadı” dedi.

Nobel Barış Ödülü, fizik, kimya, fizyoloji, tıp, edebiyat ve ekonominin yanı sıra altı Nobel Ödülü kategorisinden biri. Ödülün kime verileceği, Norveç Parlamentosu tarafından atanan Norveç Nobel Komitesi'nin beş üyesinden oluşan bir heyet tarafından belirleniyor.

Ödülü kimin kazandığı her yıl 9 Ekim’de açıklanıyor ve 10 Aralık'ta ödül sahibine veriliyor. Parlamento ve hükümet üyeleri, üniversite profesörleri ve geçmişte ödül alanlar da dahil olmak üzere binlerce kişi Nobel Barış Ödülü için aday olma hakkına sahip.