Ana içeriğe atla

İran rejimi, Irak’ın gazını kesti: Ülke genelinde elektrikler kesildi

İran rejimi, Irak’ın gazını kesti: Ülke genelinde elektrikler kesildi
İran rejiminin, Irak’a sağladığı doğalgazı kısması nedeniyle Irak genelinde elektriklerin kesildiği bildirildi. İran rejim yetkilileri, Irak’ın borcunu ödemediği için doğalgaz akışının kısıldığını savundu.
posted onDecember 30, 2020
noyorum

İran İslam Cumhuriyetinin, Irak’a sağladığı doğalgazı kısması nedeniyle Irak genelinde elektriklerin kesildiği bildirildi.

Irak Devlet Televizyonu, İran’dan gelen doğalgazın, 50 milyon metreküpten 5 milyon metreküpe düşmesi nedeniyle ülke genelinde, geniş kapsamlı elektrik kesintileri yaşandığını belirtti.

İran rejimi ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Irak’ın kendilerine olan yaklaşık 5 milyar dolarlık gaz borcunun, en az birkaç milyar dolarının ödenmek zorunda olduğunu gazın bu nedenle kesildiğini açıkladı.

İran rejimi Enerji Bakanı Reza Ardakanyan, aralarında Irak Elektrik Bakanı ile Merkez Bankası Yöneticisi Mustafa Galib’in de bulunduğu yetkililerle, Bağdat’ta bir araya geldi.

Birkaç gün önce de İran rejimi Devrim Muhafızları (Pasdaran) Kudüs Gücü Komutanı Mustafa Kaani’nin Bağdat’ta Şii milislerin temsilcileriyle görüştüğü haberleri basına yansımıştı.

Bu ziyaret Irak Başbakanı Mustafa Kazımi İran rejimi güdümündeki Şii milislerin lider kadrosu arasında gerginlik yaşandığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti.

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’ne yapılan roket saldırısından İran rejimi güdümündeki Şii milisleri sorumlu tuttuğunu açıklamıştı.

İran rejimi Hükümet Sözcüsü Ali Rabieyi ise dün Tahran’da yaptığı açıklamada, kendilerinin elçiliğe saldıran milislerle bir ilgilerinin bulunmadığını söyledi ve ABD’nin bölgede provokasyon yapmak amacında olduğunu savundu.