Ana içeriğe atla

Pompeo İstanbul’a geliyor ancak Türk devlet yetkilileriyle görüşmeyecek

Pompeo İstanbul’a geliyor ancak Türk devlet yetkilileriyle görüşmeyecek
İstanbul’a ziyaret gerçekleştirecek ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun İstanbul’da Türk devlet yetkilileriyle görüşmeyeceği, sadece Fener Rum Patriği dini yetkilileriyle görüşeceği bildirildi.
posted onNovember 14, 2020
noyorum

ABD Dışişleri Bakanlığı bugün 10 gün sürecek Avrupa ve Ortadoğu turuna çıkacak Dışişleri Mike Pompeo’nun Türkiye’ye de ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu. Ancak Pompeo’nun İstanbul’a gerçekleştireceği ziyarette Türk devlet yetkilileriyle herhangi bir görüşme gerçekleştirmeyeceği ortaya çıktı. Pompeo’nun İstanbul ziyaretinde sadece Fener Rum Patriği dini yetkilileriyle görüşeceği bildirildi.

Amerika’nın Sesi’nin (VOA) ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Türkiye ziyaretinde sadece Fener Rum Patriği’yle görüşecek olmasının program sıkışıklığından ve bu ziyaretin dini özgürlüklere odaklı olmasından kaynaklandığını iddia ettiği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Pompeo’nun bugün 10 gün sürecek Avrupa ve Ortadoğu turuna çıkacağı ve bu kapsamda İstanbul’a da uğrayarak Fener Rum Patriği Bartholomeos’la görüşeceği belirtilmişti. Programda Pompeo’nun Türkiye’de hiçbir Türk devlet yetkilisiyle görüşmesinin yer almaması dikkat çekmişti.

Pompeo’nun ziyaretleriyle ilgili gazetecilere brifing veren üst düzey yetkiliye de, “Pompeo Türkiye ziyaretinde niye Türk yetkililerle görüşmüyor?” sorusu yöneltildi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, şu anda Türk yetkililerle bir görüşmenin planlanmadığını, bakanın İstanbul’da Fener Rum Patriği ve diğer dini figürlerle görüşmeye odaklandığını söyledi. Yetkili, İstanbul’da çok sıkışık bir programlarının olduğunu, üst düzey Türk yetkililerin de kendi ayrı seyahat programlarının bulunduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi şunları kaydetti:

“Bu, programlamayla alakalı bir durum. 'Bakan, Ekümenik Patrikhane’nin bulunduğu İstanbul’u ziyaret ediyor. Program çok sıkışık. Anladığımız kadarıyla Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı dahil Türk yetkililerin de seyahat programları olduğundan orada olmayacaklar.”

Yetkili, S-400 alımından dolayı Türk devletine CAATSA yaptırımları getirilmesi ihtimali konusundaki son duruma ilişkin bir soru üzerine de bu konuda ABD’nin duruşunun çok iyi bilindiğini ve ABD’nin bu konuda tutum değiştirmediğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi bu görüşleri dile getirse de ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun, İstanbul ziyaretinde Türk devlet yetkilileriyle görüşmemesinin, Türk devletinin Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sisteminden vazgeçmemesi ve bu füze sistemini test etmesi ardından Washington-Ankara hattında yaşanan gerginlikten dolayı olduğu belirtiliyor.