Ana içeriğe atla

Mollaların Dêrezor’da YPG’ye yakın Arap aşiret liderlerini öldürme planı

Mollaların Dêrezor’da YPG’ye yakın Arap aşiret liderlerini öldürme planı
İran rejiminin oluşturduğu Şii yapılanmalar eliyle Rojava Özerk Yönetimi’ni yıkmak amacıyla gerçekleştirdiği kirli politikalar her gün biraz daha ortaya çıkıyor. İran rejimine bağlı Şii milis grupları Dêrezor’daki Arap aşiret liderlerine, Kürt yönetiminden uzaklaşmamaları durumunda öldürülecekleri tehdidinde bulundu.
posted onNovember 14, 2020
noyorum

İran İslam Cumhuriyeti’nin DAİŞ ve oluşturduğu Şii yapılanmalar eliyle Batı Kürdistan’da (Rojava) oluşturulan Kürt yönetimini yıkmak amacıyla uyguladığı kirli politikaları ortaya çıktı.

AVATODAY’in kendi kaynakları üzerinden ulaştığı bilgiler, İran rejiminin Rojava ve Doğu Suriye’de Rojava Özerk Yönetimi kontrolündeki bölgelerde omurgasını Kürt Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ne (HSD) yakın Arap aşiret liderleri ve toplum ileri gelenlerine yönelik gerçekleştirdiği suikast ve saldırılarla bu aşiretleri ve bölge halkını HSD’ye karşı ayaklandırma planlarını gözler önüne serdi.

Geçtiğimiz tarihlerde İran rejimi, Suriye rejimi ve Türk devletinin de desteğiyle HSD kontrolündeki Rojava ve Doğu Suriye topraklarında HSD’ye yakın bazı Arap aşiret liderleri ve toplum ileri gelenlerine karşı suikastler düzenleyerek katletmiş, HSD Genel Komutanı General Mazlum Kobani’nin girişimleriyle, bölgedeki Araplar ve diğer etnik ve dini azınlıkların HSD’ye karşı tutum almalarının önüne geçilmişti.

AVATODAY’in ulaştığı bilgilere göre İran rejiminin Esad rejimini ayakta tutmak amacıyla para karşılığı Suriye’ye gönderdiği Şii milis grupları, Dêrezor bölgesindeki Şeitate ve Egidad aşiret liderlerine mesaj göndererek, HSD’den uzaklaşmamaları durumunda öldürülecekleri şeklinde tehdit edildiler.   

İran rejiminin söz konusu Şii gruplar eliyle HSD üst düzey komutanlarına karşı da saldırılar gerçekleştirdiğini ve 3 HSD komutanını şehit ettiğini hatırlatan kaynaklar, Şii grupların Dêrezor’daki bazı Arap aşiret liderleri ve şeyhlerine karşı suikast saldırıları gerçekleştirmeye hazırlandığını aktardı.

Suriye rejimi Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Yardımcısı Ali Memluk 5 Aralık 2019’da Qamişlo’ya yaptığı ziyarette 27 Arap aşiret lideriyle bir görüşme gerçekleştirerek, onlardan HSD’den ayrılmaları için baskı yapmıştı.

Bu toplantıdan bir kaç gün sonra bu kez İran rejimi, Arap aşiret liderlerini Tahran’a davet etmiş, İran rejiminin davetine riayet eden bazı Arap aşiret liderleri 2019’ün son günlerinde Tahran’a giderek İran rejimi dini lideri Ali Hamaney’in danışmanı Ali Ekber Wilayeti ile görüşmüştü.

Wilayeti ile gerçekleştirilen toplantıda çekilen bir videoda Elmamre aşiret lideri Faysal El Azl, “ABD’nin Suriye doğusu ile ilgili bir projesi var ve bunun için HSD’ye destek veriyor” dediği görülüyor.

Tahran’ı ziyaret eden heyette daha önce YPG ve Rojava asayişi tarafından bir kaç kez gözaltına alınan, Şerabi aşiretinden Newaf Salih El Beşar, Herb aşiretinden Mahmud Mansur El Akub, Abu Asi aşiretinden Hatib İlyas El Teleb, Elmamre aşiretinden Faysal El Azl gibi kişiler yer almıştı.

Tahran’a giden aşiret liderleri HSD içinde en az üyesi bulunan etkisiz aşiretlerden oluşuyor.

HSD içinde en çok Arap üye, 2014 yılında terör örgütü DAİŞ tarafından katliama uğratılan Şeitate aşiretine mensup. Şeitate aşireti Tahran’daki toplantıya katılmamıştı.

Petrol ve gaz rezervlerinin yoğun olduğu Dêrezor’un ekonomik potansiyeli, Suriye rejimi ve Rojava Özerk Yönetimi açısından önemli bir yer. Bölgedeki petrol ve gaz yatakları, ABD’nin desteği ve korumasıyla HSD’nin denetiminde bulunuyor.