Ana içeriğe atla

Mesud Barzani’den Şii-Sünni ittifakına sert tepki: Kürtlere karşı anlaştılar

Mesud Barzani’den Şii-Sünni ittifakına sert tepki: Kürtlere karşı anlaştılar
Şii ve Sünni parlamenterlerin, Irak borçlanma yasa tasarısına Kürdistan Bölgesine karşı bazı maddeler ekleyip blok halinde parlamentoda onaylamalarına karşı Kürt lider Mesud Barzani sert tepki gösterdi. Barzani, “Onlar Kürdistan bölgesine karşı anlaştılar. Bu, Kürdistan halkının sırtından hançerlenmesidir” dedi.
posted onNovember 12, 2020
noyorum

Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi eski Başkanı Mesud Barzani, Irak Parlamentosu’ndaki Şii ve Sünni parlamenterlerin, hazırlanan Irak borçlanma yasa tasarısının onaylanması için Parlamentoda gerçekleştirilen oturumda Kürdistan Bölge Yönetimine karşı blok halinde karşıt oy kullanmalarına sert tepki gösterdi.

Kürt lider Mesud Barzani, Kürt parlamenterlerin boykot ettiği oylamada Kürdistan Bölgesine karşı birleşen Şii ve Sünnilerle ilgili, “Onların daha önceden, Kürdistan Bölgesi’ne karşı oy kullanma konusunda anlaştığı ortaya çıktı” diyerek, gelişmeyi Kürdistan halkının sırtından hançerlenmesi olarak nitelendirdi.

“Şii ve Sünniler Kürdistan halkını tekrar sırtından hançerledi”

Yayınladığı yazılı açıklamayla Irak Parlamentosu’nda kabul edilen yasa tasarısı ve Kürdistan Bölgesi’ne karşı aynı cephede birleşen Şii ve Sünni parlamentere ser tepki gösteren Kürdistan Demokrat Parti (PDK) Genel Başkanı Mesud Barzani,  “Üzülerek görüyoruz ki, Iraklı siyasetçiler Sünni ve Şii’siyle, Irak Parlamentosu’nda tekrar Kürdistan halkını sırtından hançerledi. Bütçe ve Kürdistan halkının rızkı, Kürdistan Bölgesi’ne karşı bir tehdit kartı olarak kullanıldı” dedi.

Geçtiğimiz süreçte Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri arasında defalarca anlaşmaların imzalandığını ancak bu anlaşmaların uygulanmadığını ifade eden Barzani, Irak Parlamentosu’nda kabul edilen yasanın ortaklık ruhu ve varılan anlaşmalara aykırı olduğunu ve bunu siyasi bir mesele olarak gördüklerini söyledi.

“Bu, savaş satıcılığıdır ve amaç Kürdistan halkını cezalandırmaktır”

Yasanın Kürdistan Bölgesi hükümetine baskı, Kürdistan halkını da cezalandırma amacı taşıdığını kaydeden Mesud Barzani, bunun Iraklı 3 ana kesim arasındaki ortaklık, eşitlik ve uzlaşı temeline aykırı olduğu söyledi.

Gelişmeyi savaş satıcılığının bir çeşidi olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Barzani, “Onların daha önceden Kürdistan Bölgesi’ne karşı oy kullanma konusunda anlaştığı ortaya çıktı. Anayasa, anlaşmalar ve Kürdistan halkının hak ve taleplerine karşı her zaman bu şekilde muamele ettiler” dedi.

Bölge Başkanı, Başbakan ve Parlamento Başkanı’na çağrı

Kürdistanlı parlamenterlerin söz konusu yasa tasarısına karşı ortak hareket ederek parlamentodaki oturumu boykot etmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirip Kürt parlamenterlere teşekkür eden Kürt lider Mesud Barzani, “Kürdistan Bölgesi Başkanı, Kürdistan Parlamentosu Başkanı ve Başbakan’a, Bağdat’taki Kürdistan milletvekilleri ve siyasi temsilcilerle birlikte bu konuyla ilgili ortak toplantı yapmaları ve ortak bir karara varmaları çağrısında bulunuyorum. Öyle bir karar versinler ki, çözüm noktasında sorumluluk düzeyinde olsun. Aynı zamanda milletimizin onurunu koruyacak bir karar olsun. Ve alınacak kararla Kürdistan halkını cezalandırmayı amaçlayan tehditlere karşı bir sınır konmalı” ifadelerini kullandı.

Kürde karşı Sünni – Şii ittifakı

Irak Parlamentosu’nda, borçlanmayla ilgili yasa tasarısını oylamak için bugün sabah saatlerinde bir oturum gerçekleştirildi.

Yasa tasarısına Kürdistan Bölgesi’ne karşıt bazı maddelerin eklenmesi nedeniyle Kürt temsilciler oturumu boykot ederek katılmazken, oturumda yasa tasarısının kabulüne karar verildi.

Öte yandan Irak Parlamentosu’nda bazı Şii ve Sünni parlamenterler, Kürtlere karşı birlik oluşturarak, Kürdistan Bölgesi’nin tüm petrol ve diğer gelirlerinin Bağdat hükümetine devretmesinin ardından bütçe verilmesini talep etti.

Şii ve Sünni parlamenterlerin bu tavrı Erbil ile Bağdat arasında daha önce yapılan anlaşmaya aykırı olduğu biliniyor.

Parlamento oturumunda Kürt ve Şii temsilciler arasında tartışmanın yaşanması ardından Kürt parlamenterler, toplu olarak oturumu boykot etti.

Irak Parlamentosu dün de bütçe açığını tamamlamak ve maaşları artıracak bir borç projesini oylamak için toplanmıştı.