Ana içeriğe atla

Mesud Barzani’den PKK’ye çağrı: Kürdistan’a inananlar tarihi rollerini oynasın

Mesud Barzani’den PKK’ye çağrı: Kürdistan’a inananlar tarihi rollerini oynasın
Kürt lider Mesud Barzani, son dönemde PKK ile PDK arasında cereyan eden ve ‘brakujî’ riski barındıran gerginlikle ilgili çağrıda bulundu. Kürdistan'ın daha fazla korunmaya ihtiyacı olduğunu belirten Barzani, ülkesine yürekten bağlı olanların üzerlerine düşen rolü oynamalarını istedi.
posted onNovember 7, 2020
noyorum

Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi eski Başkanı Mesud Barzani, son dönemde Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile Kürdistan Demokrat Parti (PDK) arasında cereyan eden olaylara ilişkin açıklama yayımladı.

Kürt lider Mesud Barzani yaptığı açıklamada, Kürdistan’a yönelik kargaşa çıkarmaya çalışan ve kötü planlar yapanlara karşı Kürdistan'ın daha fazla korunmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, ülkesine yürekten bağlı olanların üzerlerine düşen rolü oynamalarını istedi.

Kürt lider Barzani açıklamasında "Tarih şahittir. Ben Kürtler arası savaşı haram kıldım. Çünkü en büyük zararı bu savaşlarda gördük" dedi.

Bölgeyi saran krizin Kürdistan Bölgesi’ni de etkisi altına aldığını hatırlatan Mesud Barzani, bu kritik sürecin atlatılması için tüm Kürdistanlıların olaylara gerçekçi yaklaşarak tarihi sorumluluk bilinci ile hareket etmesi ve böylece kargaşa ve olumsuzluklara müsaade edilmemesi gerektiğini vurguladı.  

“Kürdistan’ın şimdi, her zamankinden daha fazla ülkesini olumsuzluklardan ve komplolardan koruyan vefalı evlatlarına ihtiyacı var” diye vurgulayan Mesud Barzani, “Tarih buna şahittir ki Kürt’ün Kürt’e karşı savaşını haram kıldığımız için gurur duyuyoruz. Çünkü Kürdistan halkı ve tüm taraflar bu savaştan çok büyük zararlar gördü” diye belirtti.

Kürt lider Mesud Barzani, mesajında şunları kaydetti:

“Fakat bu tavrımızın yanlış yorumlanması, suistimal edilerek Kürdistan halkına silahlı bir irade dayatılması ve Kürdistan Bölgesi’nin yasal yönetiminin yok sayılması da kabul edilemez. Kürt’ün Kürt’e karşı savaşını haram kılan tavrımız, istikrarımıza, kent, ilçe ve köylerimizin güvenliğine, vatandaşlarımızın kendi yurtlarından zorla çıkarılmasına, kurban edilmelerine ve haksız yere şehit edilmelerine karşı sessiz kalacağız şeklinde yorumlanmamalıdır.” 

Geçmişte PKK’ye yardım ettiklerini ancak DAİŞ’le mücadele sürecinde PKK’nin boşalan bazı alanlara girerek zorluklar çıkardığını dile getiren Mesud Barzani, PKK’nin bazı hamlelerinin birçok kez kendilerini savaşa sürüklediğini ve bütün tarafların bundan zarar gördüğünü söyledi.

PKK’nin bu süreçte sergileyeceği en iyi tutumun yasal ve meşru Kürdistan Bölge Yönetimi’ne saygı göstermesi olacağının altını çizen Mesud Barzani mesajının sonunda  şunları söyledi:

“Buradan bütün taraflara sesleniyorum; ülkemizin daha fazla kargaşaya sahne olmaması, harap olan bölgelerin yeninde huzura kavuşması ve tansiyonu yükseltecek istenmeyen olayların önüne geçilmesi için hiçbir tarafın yasa dışı dayatmalarına müsaade edilmemelidir. Peşmerge Güçleri’yle mazlum halkımızın mücadelesine ve ödediği bedellere destek olmalıdır. Bu süreçte böyle bir sorumluluk almalıdır.”