Ana içeriğe atla

Hak savunucularından Molla rejimine: Öldürdüğün insanların isimleri açıkla

Hak savunucularından Molla rejimine: Öldürdüğün insanların isimleri açıkla
İran İnsan Hakları Savunucuları Merkezi, Kasım 2019 protesto gösterilerinde İran rejim güçleri tarafından katledilen protestocuların isimlerinin açıklanmasını talep etti.
posted onNovember 4, 2020
noyorum

İran İnsan Hakları Savunucuları Merkezi, Kasım 2019’da İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı İran ve Doğu Kürdistan’da (Rojhelat) başlayan büyük protesto gösterilerinin yıldönümünde, İran rejim güçlerinin katlettiği protestocuların isimlerinin duyurulması ve başta protestolar sırasında tutuklananlar olmak üzere tüm siyasi tutukluların koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Merkez’den dün yapılan açıklamada, İran rejim polisi ve güvenlik güçlerinin Kasım 2019 protestoları sırasında binlerce kişiyi tutukladığı belirtilerek, tutuklulara idam cezası da dahil olmak üzere ağır cezalar verildiği bilgisi paylaşıldı.

Uluslararası insan hakları örgütleri raporlara göre, Kasım 2019’da İran ve Rojhelat’ta rejime karşı gerçekleşen protesto gösterilerine karşı İran rejim güçlerinin aşırı güç kullanarak müdahalelerde bulunmasından dolayı 1.500’e yakın kişi hayatını kaybetti.

Kasım 2019 protestolarının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen İran rejimi, katlettiği kişilerin tam sayısı ve isimlerini açıklamıyor.

İnsan Hakları Savunucuları Merkezi, Kasım 2019’da rejim güçleri tarafından öldürüle1.500 protestocu arasında çok sayıda öğrenci ve 18 yaşının altındaki kişilerin de olduğunu vurguladı. Merkez, İran rejiminin katlettiği kişilerin sayısını ve isimlerini açıklamasını talep etti.