Ana içeriğe atla

ABD: İran rejimi Venezuela'ya füze gönderirse imha ederiz

ABD: İran rejimi Venezuela'ya füze gönderirse imha ederiz
ABD, İran rejiminin Venezuela’daki Maduro rejimine uzun menzilli füze göndermesi durumunda füze sevkiyatını imha edeceği tehdidinde bulundu.
posted onOctober 27, 2020
noyorum

ABD’nin İran ve Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams, "İran'dan Venezuela'ya uzun menzilli füzelerin nakli ABD için kabul edilemezdir. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.

ABD’nin İran İslam Cumhuriyeti’nin Venezuela’ya göndermek istediği uzun menzilli füzelerin sevkiyatını durdurmak için her türlü çabayı göstereceğini vurgulayan Abrams, “Bu füzeler bir şekilde Venezuela'ya ulaşırlarsa orada imha edilecekler" dedi.

Abrams, "İran silah satma niyetini açıkladı ve Venezuela onun için bariz satış hedefi çünkü bu iki rejimin zaten bir ilişkisi var. Venezuela, İran'dan aldığı benzin karşılığında altın ödüyor ve ülkede bir İran varlığı var. Ancak İran’a giden her bir altın külçe, Venezüella halkının gıda ve ilaç için ihtiyaç duyduğu on binlerce dolar demek” diye konuştu.

“Güney Amerika’ya silah satışı tehlikeli”

İran rejiminin Yemen’deki Husi milis güçlerine füzeler gönderdiğini ve Venezuela’ya da göndermek için istekli olduğunu belirten Elliott Abrams, “Füzeleri Venezuela ve diğer olası alıcılara gönderebileceklerini biliyoruz. İran rejiminin Güney Amerika ve Karayipler'e yönelik silah satışı, bu bölgelerde istikrarı bozacak. Bu durum özellikle Brezilya, Kolombiya ve Guyana gibi Venezuela’ya komşu olan ülkeler için tehlikeli” diye konuştu.

Abrams, füzeler ve terörizmin İran rejiminin güvenlik politikalarının temel bileşenleri olduğunu söyledi.

Taleblu: İran rejimi Hizbullah’ı Güney Amerika’ya yayıyor

İran rejiminin Venezuela’ya uzun menzilli füze vermesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan ABD merkezli Demokrasileri Savunma Vakfı'nın kıdemli üyelerinden Behnam Ben Taleblu ise İran rejiminin, Lübnan Hizbullahı’nı Güney Amerika'ya yaydığını söyledi. Taleblu, “İran rejiminin Güney Amerika’ya potansiyel füze veya askeri sevkiyatları, ABD yönetiminin İran'a yönelik silah ambargosu için büyük bir test oluşturacak. Rusya ve Çin, Washington'un nasıl tepki verdiğini görmek için yakından izliyorlar” dedi.